Cea mai mare unitate de primiri urgențe pentru copii din regiunea Moldovei nu are suficienți medici. Autoritățile județene au inaugurat recent o secție modernă și au extins numărul de paturi de șapte ori, dar deficitul de personal este imens, la jumătate față de normal.
Unitatea de primiri urgențe a Spitalului pentru Copii Sfânta Maria din Iași îngrijește anual în jur de 50.000 de copii. Noua secție de urgență dispune de 130 metri pătrați pe fiecare etaj, are circuite separate și zone dedicate pentru triajul medical. Investiția a fost de 7 milioane de euro, iar primii pacienți au început deja să vină, numai că nu există personal suficient care să-i îngrijească.
„Rămâne o problemă personalul, deficitul de personal. Noi eram cu deficit de personal și înainte, dar acum avem un deficit de personal undeva la 50% am făcut un memoriu către Ministerul Sănătății pentru aprobarea măcar a 25% din necesarul de personal. Timp de așteptare mai mari, pentru că numărul de medici alocat pacienților ei rămâne același. Înseamnă că până reușim să putem evalua și consulta un pacient și așa, în cazul pacientului pediatric este un timp mai lung. Va rămâne un timp de așteptare de două-trei ore pentru a putea fi consultat un pacient”, spune un angajat.
Unitatea medicală e cea mai mare din regiunea Moldovei și sunt zile în care prin mâna medicilor trec chiar și 200 de pacienți.
Ar trebui un număr de cadre medii, de șase, asistenți pe 20.000 de pacienți, spun oamenii. Acum sunt trei asistenți activi la peste 50.000 de pacienți care trec pragul UPU. într-un singur an. Un asistent medical trebuie să se împartă la foarte mulți copii, așa cum și-mi este perioada virozelor, perioada aceasta în care copiii au tot felul de probleme abdominale și sunt foarte mulți pacienți pe secții și un număr foarte mic de asistenți medicali.
Conducerea spitalului a solicitat Ministerului Sănătății aprobare pentru angajarea a 10 medici, 20 de asistente medicale și 10 infirmiere pentru unitatea de primiri urgențe și heliportul spitalului.