Într-o ediție transmisă live a emisiunii Marius Tucă Show, prof. Dan Dungaciu a analizat implicațiile acestor alegerilor prezidențiale din Polonia, evidențiind modul în care Polonia devine un pilon strategic în raporturile dintre SUA și Uniunea Europeană. Dungaciu avertizează că presa românească tratează cu superficialitate aceste evenimente, deși ele pot prefigura dinamici politice similare și pe scena internă. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu discută despre alegerile prezidențiale din Polonia și similaritățile dintre acestea și cele din România. Candidatul „sistemului” -după cum dorește Dungaciu să-l numească- primarul Varșoviei, conduce sondajele, dar este urmat de o serie de candidați cu poziții naționaliste, eurosceptice și chiar ostile față de Ucraina. Dungaciu remarcă similarități cu scena politică românească, însă atrage atenția că în Polonia, aceste forțe politice beneficiază de o construcție strategică și de susținere internațională de lungă durată.
„În Polonia sunt alegeri cam pe aceleași aliniamente ca în România, dar cu mize mai mari și jucători pregătiți din timp.” – Dan Dungaciu
Pe locul trei în cursa pentru președinția Poloniei se află un candidat al partidului Confederația – un naționalist radical, declarat anti-Ucraina și critic vehement al ajutorului oferit refugiaților. Dan Dungaciu amintește că declarațiile acestuia – precum cele legate de eroul ucrainean Stepan Bandera – au generat reacții diplomatice la nivelul Ministerului de Externe polonez. Candidatul a reușit să câștige un public sensibil la tema identității naționale și a relațiilor tensionate cu Kievul.
„Pe locul trei avem un naționalist polonez, libertarian, antimigrație, antiavort… a mers în Ucraina și a spus că Bandera e un terorist.” – Dan Dungaciu
Potrivit lui Dungaciu, Statele Unite privesc Polonia ca pe un aliat-cheie în regiune. Legăturile conservatorilor polonezi cu administrația Trump sunt puternice și bine consolidate. Candidatul partidului Dreptate și Justiție – omologul AUR în Parlamentul European – s-a întâlnit cu fostul președinte Donald Trump, semn al unei cooperări politice serioase. Dungaciu deplânge faptul că extrema dreaptă din România nu a reușit să se înrădăcineze atât de adânc în societate, și, drept urmare, că România nu va fi la fel de favorizată, apreciată, protejată și văzut cu ochișori dulci de administrația Trump.
„Americanii au o miză mult mai mare în Polonia decât în România. La noi n-au avut niciuna.” – Dan Dungaciu