Președintele Klaus Iohannis a oferit o primă reacție, luni, în urma furtului din Olanda care a dus la dispariția coifului de la Coțofenești și a trei brățăti dacice, calificând incidentul drept „o tragedie” și „un scandal”.
„Acest furt este o tragedie pentru noi și eu am fost imediat în contact cu premierul olandez, care m-a asigurat că Olanda va face tot ce este posibil să recupereze simbolurile naționale ale României”, a declarat șeful statului.
Iohannis a subliniat că autoritățile române și cele olandeze colaborează îndeaproape pentru elucidarea cazului. În urma investigațiilor poliției, trei suspecții au fost reținuți.
„Trebuie să vedem cum s-a ajuns în această situație, dacă la noi s-a respectat legislația, dacă partea olandeză și-a respectat contractul. De asemenea, instituțiile trebuie să verifice cum s-a făcut această predare (…) Este nu doar o tragedie, este un scandal!”.
Klaus Iohannis participă luni la reuniunea informală a liderilor UE pe teme de apărare. Programul președintelui conține, pe lângă consultările cu liderii statele membre UE și reuniunea cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, și o întâlnire cu prim-ministrul britanic Keir Starmer.
Odată cu arestarea celor trei suspecți din furtul tezaurului dacic de la muzeul Drents din Anse, Olanda, tot mai multe detalii încep să iasă la suprafață despre aceștia. Unul dintre presupușii hoți a fost arestat, în urmă cu câțiva ani, pentru comiterea unui jaf violent, iar după ce a ieșit din închisoare și-a amenințat cu moartea partenera, însărcinată cu copilul lui, informează publicația olandeză De Telegraaf.
Unul dintre aceștia, Bernhard Zeeman, este un infractor cu un trecut violent, care a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare în 2014, pentru un jaf violent, comis alături de alți doi indivizi. Spargerea a avut loc la reședința unei case din orașul său natal Heerhugowaard. (citește mai multe AICI)
Sursa foto: presidency.ro