Parlamentul a adoptat, în ultima sesiune de vot a Camerei Deputaților din actuala legislatură, un proiect de lege care stabilește, fără diferențiere, o durată minimă de 7 ani pentru contractele de arendare a terenurilor.
Proiectul a fost aprobat cu 204 voturi „pentru”, 39 „contra” și 14 abțineri.
Propunerea legislativă modifică Legea nr.287/2009 privind Codul civil, în sensul instituirii duratei arendării de minimum 7 ani pentru a asigura previzibilitate şi stabilitate în această materie.
„Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, prevede proiectul.
Subarendarea totală sau parţială este interzisă, sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi.
Contractul de arendare poate înceta înainte de termen doar în cazuri excepționale, precum:
De asemenea, în cazul decesului arendatorului, moştenitorii sunt obligaţi să menţină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendaşul.
În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate. Contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile până la încetarea duratei acestora, mai prevede actul normativ.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Sunt noi reguli pentru proprietarii de terenuri. Ce ordin va intra în vigoare în România
Prețurile terenurilor agricole au crescut cu 40% în ultimii zece ani. Cât a ajuns să coste un hectar