Un înalt oficial al Fondului Monetar Internațional a cerut Statelor Unite să își reducă deficitul fiscal și să abordeze povara datoriei „în continuă creștere”, într-un moment în care cresc îngrijorările cu privire la planurile președintelui Donald Trump privind reduceri fiscale radicale.
„Deficitele fiscale ale SUA sunt prea mari și trebuie reduse”, a declarat Gita Gopinath, prim director general adjunct al FMI, pentru Financial Times.
De asemenea, ea a avertizat că cea mai mare economie a lumii este încă afectată de incertitudinea „foarte ridicată” în materie de politică comercială, în ciuda „evoluțiilor pozitive”, cum ar fi reducerea taxelor vamale impuse Chinei de către Administrația Trump.
Comentariile lui Gopinath au venit după ce Moody’s a revizuit ratingul de credit AAA al SUA, din cauza îngrijorărilor legate de datoria în creștere a țării.
Agenția de rating a declarat săptămâna trecută că legislația propusă, pe care Trump o numește „proiectul de lege cel mare și frumos”, ar crește deficitul SUA de la 6,4% anul trecut la puțin sub 9% până în 2035.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat duminică pentru NBC că retrogradarea ratingului Moody’s a fost „un indicator întârziat”, punând situația fiscală pe seama Administrației Biden. El a adăugat că Administrația este „hotărâtă să reducă cheltuielile și să crească economia”. El a declarat anterior că va reduce deficitul la 3% până la sfârșitul mandatului lui Trump.
Dar Gopinath a remarcat că raportul datoriei SUA față de PIB „este în continuă creștere”, adăugând:
„Ar trebui să avem o politică fiscală în SUA care să fie consecventă cu reducerea în timp a raportului datorie/PIB”.
Potrivit Biroului de buget al Congresului, datoria Guvernului federal deținută de public se ridica la 98% din PIB în anul fiscal 2024, comparativ cu 73% acum un deceniu.
FMI a anunțat luna trecută că se așteaptă ca deficitul fiscal al SUA să scadă în acest an atât timp cât veniturile din taxe cresc, dar aceste proiecții nu au luat în considerare legea fiscală a lui Trump, care își croiește drum prin Congres.
Gopinath a adăugat că Bessent a avut dreptate să facă un „apel clar” pentru a reduce deficitele fiscale.
Un deficit mai mare înseamnă că Guvernul va trebui să vândă mai multe obligațiuni într-un moment în care investitorii străini și interni au început să pună la îndoială stabilitatea pieței americane.
În aprilie, FMI și-a redus prognoza de creștere a SUA cu aproape 1%, la 1,8 % în 2025, în timp ce și-a redus proiecția de creștere globală la 2,8%, după ce a luat în calcul impactul taxelor vamale ale lui Trump.
„Pauza tarifară în relația cu China este o evoluție pozitivă”, a declarat Gopinath.
Ea a salutat, de asemenea, acordul dintre SUA și Marea Britanie, dar a subliniat că rata tarifară efectivă a SUA rămâne mult mai mare decât anul trecut și că taxele ridicate impuse Chinei au fost doar suspendate.
Cifrele privind PIB-ul din primul trimestru au fost aproximativ în conformitate cu așteptările FMI, a spus ea, adăugând că datele au rămas dificil de citit deoarece companiile s-au grăbit să cumpere bunuri înainte de implementarea taxelor vamale ale lui Trump.
„Va dura ceva timp până când efectele tuturor acestor evoluții se vor regăsi în date”, a spus ea. „Este absolut pozitiv să avem rate tarifare medii mai mici decât cele pe care le-am presupus în aprilie, dar există un nivel foarte ridicat de incertitudine și trebuie să vedem care vor fi noile taxe vamale”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Administrația SUA amenință cu taxe vamale la cote MAXIME țările care nu poartă negocieri corecte