Comisia Europeană a criticat, marți seară, planul grupului digital american Meta de a renunța la verificarea conținutului online, avertizându-l pe directorul companiei, Mark Zuckerberg, că există riscul unor amenzi substanțiale pentru încălcarea reglementărilor Uniunii Europene.
Noile reguli anunțate de Mark Zuckerberg vor fi valabile deocamdată pentru utilizatorii din SUA. În Europa, grupul Meta a acceptat reglementările de evitare a difuzării informațiilor false. În acest context, trustul digital poate fi tras la răspundere în virtutea Legii Serviciilor Digitale pentru difuzarea de informații false și pentru instigare la ură, notează site-ul Tagesschau.de.
Thomas Regnier, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene responsabil de Afaceri Digitale, a declarat pentru postul de televiziune german MDR, că Legea europeană a Serviciilor Digitale are rolul de a asigura că platformele online limitează ”dezinformarea și efectele negative în discursul public”.
”În cazul în care platformele online nu respectă Legea Serviciilor Digitale, noi putem aplica amenzi care pot merge până la 6% din cifra de afaceri globală a unei astfel de platforme”, a avertizat Thomas Regnier.
Grupul online Meta a decis modificarea politicilor de moderare a conținutului pe platformele Facebook și Instagram. Directorul companiei digitale, Mark Zuckerberg, a motivat decizia prin necesitatea protejării libertății de exprimare în contextul schimbării climatului social și avertizând asupra cenzurii politice.
”Este momentul să revenim la bază, în materie de libertate de exprimare pe Facebook și Instagram. Eu am lansat platforme de socializare online pentru a le oferi oamenilor o voce. În urmă cu cinci ani, am ținut un discurs la Universitatea Georgetown despre importanța protejării libertății de exprimare. Cred și astăzi acest lucru, dar s-au întâmplat multe în ultimii ani. Există o dezbatere extinsă despre potențialele efecte nocive ale conținutului online. Guvernele și presa tradițională au insistat pentru tot mai multă cenzură, iar multe dintre aceste acțiuni sunt în mod clar de tip politic”, a declarat Mark Zuckerberg.
De altfel, Mark Zuckerberg a anunțat că intenționează să colaboreze cu președintele SUA Donald Trump pentru a contracara țările care obstrucționează activitățile companiilor americane, criticând vehement ”cenzura” aplicată de statele Uniunii Europene.
”Statele Unite au cele mai puternice sisteme de protecție constituțională din lume în materie de libertate de expresie. Europa are din ce în ce mai multe legi prin care instituționalizează cenzura, îngreunând orice activitate inovatoare”, a acuzat Mark Zuckerberg.
Foto. Profimedia
Video: Tagesschau
Citește și:
WSJ: Statele Unite și regimul taliban din Afganistan poartă discuții despre un potențial schimb al deținuților