Președintele ales Trump l-a acuzat luni pe președintele Biden că face tranziția prezidențială dificilă, invocând ordine executive recente privind protejarea mediului și alte acțiuni oficiale întreprinse de Biden în ultimele săptămâni ale mandatului său
Între timp, Congresul Statelor Unite a validat victoria lui Donald TRUMP în scrutinul prezidențial.
Luni, Biden a anunțat că va bloca efectuarea de noi foraje pe întreaga coastă de est, precum și în California, Oregon și statul Washington, și va interzice anumite foraje în largul coastei Alaskăi, în părți ale Mării Bering de Nord și în estul Golfului Mexic.
„Biden face tot posibilul pentru a face TRANZIȚIA cât mai dificilă, de la atacuri juridice (Lawfare) fără precedent, până la ordine executive costisitoare și ridicole despre noua mare înșelătorie ecologică (Green New Scam) și alte farse care irosesc banii,” a declarat Trump pe Truth Social.
Această decizie a fost luată cu doar două săptămâni înainte ca Trump, care a promis să promoveze producția internă de energie pe bază de combustibili fosili, să fie învestit în funcție. Trump a promis că va anula ordinele executive recente ale lui Biden, deși nu este clar dacă va putea inversa decizia de a bloca forajele petroliere, având în vedere că, în 2019, încercarea sa de a relua forajele în zone interzise de fostul președinte Obama a fost blocată.
„Nu vă temeți, aceste ordine vor fi toate anulate curând, și vom deveni o Națiune a Bunului Simț și a Forței. MAGA!!!” a spus președintele ales.
Kamala Harris, ca vicepreședinte SUA, a fost cea care a anunțat oficial că rivalul său la alegerile prezidențiale din 2024, Donald Trump, a câștigat votul Colegiului Electoral. La fel ca vicepreședinții John Breckinridge, Richard Nixon, Hubert Humphrey și Al Gore care au primit nominalizarea prezidențială a partidelor și au pierdut alegerile, Kamala Harris a fost nevoit să supravegheze numărarea voturilor electorale, atestând oficial propriul eșec, scrie CNN.
CNN scrie că Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte, a îndurat una dintre cele mai umilitoare experiențe din politica SUA, dar ea susține că a asigurat un transfer pașnic al puterii, așa cum a promis imediat după aflarea rezultatelor alegerilor prezidențiale.
În fața Capitoliului, susținătorii lui Donald Trump au comemorat insurecția de la 6 ianuarie 2021. Printre aceștia, s-a aflat și conspiraționistul și realizatorul TV de la InfoWars, Alex Jones. Pe 6 ianuarie 2021, clădirea Capitoliului din Washington, D.C., a fost atacată de o mulțime de susținători ai președintelui Donald Trump. Acest eveniment, descris de unii ca o tentativă de auto-lovitură de stat, a avut loc la două luni după ce Trump a pierdut alegerile prezidențiale din 2020.
Trump i-a acuzat pe democrați că au fraudat alegerile în statul american Georgia. Cu o zi înainte de atac, mii de susținători ai lui Trump s-au adunat în Washington, D.C., susținând afirmațiile nefondate ale acestuia că alegerile au fost „furate” de democrați radicali. Pe 6 ianuarie, Trump a organizat un miting numit „Save America” (Salvați America), unde a repetat acuzații false privind nereguli electorale și le-a spus participanților
Atacatorii au intrat în Capitoliu, pe durata unei sesiuni a Congresului care urma să certifice voturile Colegiului Electoral și victoria președintelui ales Joe Biden. În timp ce Congresul începea numărarea voturilor electorale, o mulțime formată din mii de persoane, inclusiv membri ai grupurilor extremiste Proud Boys și Oath Keepers, a mărșăluit spre Capitoliu. Sute dintre aceștia au încălcat perimetrele de securitate, iar aproximativ 2.000–2.500 de persoane au intrat în clădire, vandalizând birouri, inclusiv cel al președintei Camerei, Nancy Pelosi.
În timpul incidentului și în următoarele 36 de ore, cinci persoane au murit: una a fost împușcată de Poliția Capitoliului, alta a murit din cauza unei supradoze de droguri, iar trei au decedat din cauze naturale, inclusiv un ofițer de poliție atacat de protestatari. Patru polițiști care au răspuns atacului s-au sinucis în lunile care au urmat.
Pagubele provocate clădirii și bunurilor au fost estimate la peste 2,7 milioane de dolari. Trump a rezistat inițial apelurilor de a trimite Garda Națională pentru a restabili ordinea. Abia mai târziu, într-un mesaj video pe Twitter, le-a cerut susținătorilor să „meargă acasă în pace”, dar a reiterat acuzațiile false despre alegeri.
Capitoliul a fost eliberat de protestatari în acea seară, iar Congresul și-a reluat activitatea, certificând oficial victoria lui Joe Biden în dimineața zilei de 7 ianuarie. Sub presiunea cabinetului său și a amenințării cu punerea sa sub acuzație, Trump a recunoscut ulterior că va exista o tranziție pașnică a puterii, dar nu a mai participat la inaugurarea lui Joe Biden. Procesul de destituirea lui Trump din funcție n-a trecut de Senat, iar acesta și-a putut încheia mandatul prezidențial.
Până în mai 2024, peste 1.400 de persoane au fost acuzate de infracțiuni federale legate de atac, dintre care peste 1.000 au pledat vinovate, iar 64% dintre cei condamnați au primit pedepse cu închisoarea. Lideri ai grupurilor extremiste, inclusiv Enrique Tarrio de la Proud Boys, au fost condamnați pentru conspirație, Tarrio primind o pedeapsă de 22 de ani.
După 4 ani de opoziție, Trump revine la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025, în urma depunerii jurământului la ceremonia de inaugurare. Ieri, 5 ianuarie 2025, a fost vizitat de Giorgia Meloni, premierul Italiei.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Amintirile atacului din 6 ianuarie 2021 din SUA. Capitoliul începe să își șteargă urmele atacului violent al susținătorilor pro-Trump