Emisarul american Amos Hochstein a anunţat că forţele israeliene au început retragerea din oraşul de frontieră Naqoura, în sudul Libanului, la mai mult de o lună după intrarea în vigoare a încetării focului între armata israeliană şi Hezbollah.
Forţele ONU de menţinere a păcii (UNIFIL) şi prim-ministrul libanez au cerut armatei israeliene, la sfârşitul lunii trecute, să-şi accelereze retragerea din sudul Libanului.
„Armata israeliană şi-a început retragerea din Naqoura şi a ajuns în Israel, la sud de «Linia albastră»”, le-a declarat Hochstein jurnaliştilor, făcând referire la frontiera delimitată de ONU între cele două ţări.
„Aceste retrageri vor continua până când toate forţele israeliene vor părăsi complet Libanul, timp în care armata libaneză va continua să se desfăşoare spre sud, până la «Linia Albastră»”, a adăugat Hochstein după întâlnirea cu preşedintele parlamentului libanez, Nabih Berri, un aliat al mişcării Hezbollah.
Naqoura este cartierul general al Căştilor albastre din UNIFIL.
Potrivit termenilor încetării focului, armata libaneză urmează să se desfăşoare alături de Căştile albastre în sud, în timp ce armata israeliană se va retrage într-o perioadă de 60 de zile.
Hezbollah trebuie să-şi retragă forţele la nord de fluviul Litani, la aproximativ 30 km de graniţă, şi să demonteze orice infrastructură militară rămasă în sud.
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a acuzat, duminică, Hezbollah că nu s-a retras „dincolo de fluviul Litani” şi că nu respectă alţi termeni ai încetării focului, după ce mişcarea libaneză a acuzat Israelul de încălcări.
În prima sa vizită în Liban după intrarea în vigoare a încetării focului la 27 noiembrie, Hochstein a făcut apel la un „consens politic” în vederea alegerii unui preşedinte al Libanului după doi ani de blocaj.
„Libanul traversează o perioadă critică nu doar pentru punerea în aplicare a acestui acord, dar şi pentru a ajunge la un consens politic şi a se concentra pe Libanul în serviciul poporului său”, a declarat el înaintea votului prevăzut joi în parlament.
Programul Alimentar Mondial al ONU acuză Israelul de deschiderea focului asupra unui convoi umanitar în Fâșia Gaza, eveniment în care 16 gloanțe au lovit mașinile marcate cu sigla WFP. Nu s-au înregistrat victime, scrie The Times of Israel.
Organizația a condamnat incidentul drept „oribil” și „inacceptabil”, reiterând apelul la respectarea dreptului internațional umanitar, protejarea vieților civile și asigurarea unui coridor sigur pentru ajutorul umanitar.
Până în prezent, nu a existat niciun comentariu oficial din partea Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) referitor la atacul presupus.