Rusia este dispusă să poarte relații de prietenie cu noua administrație a președintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, dar numai cu o condiție. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că Moscova va fi dispusă să colaboreze cu Washington DC numai dacă Statele Unite fac „primul pas” în reluarea dialogului.
Comentariile lui Lavrov vin înaintea inaugurării de pe 20 ianuarie a lui Donald Trump, care a promis să scoată SUA din războiul proxy cu Rusia din Ucraina și să negocieze un acord rapid de pace. Rusia nu este dispusă să facă acord de pace cu Ucraina dacă Kievul nu cedează definitiv regiunea Donbas și peninsula Crimeea către Kremlin.
„Dacă semnalele care vin de la noua echipă de la Washington pentru restabilirea dialogului, pe care Washingtonul l-a întrerupt după începerea operațiunii militare speciale în Ucraina, sunt serioase, desigur, le vom răspunde acestora”, a spus Lavrov jurnaliștilor la Moscova.
„Avem nevoie de acorduri legale finale care să stabilească toate condițiile pentru asigurarea securității Federației Ruse și, desigur, a intereselor legitime de securitate ale vecinilor noștri”, a adăugat Lavrov.
„Dar americanii au întrerupt dialogul, așa că ei trebuie să facă primul pas”, a adăugat Lavrov, potrivit The Kyiv Independent. Comentariile lui Lavrov sunt în contradictoriu cu cele ale președintelui rus Vladimir Putin. Putin își propune „să încheie conflictul” în 2025, dar totodată, și-a exprimat și speranța că Rusia va „obține succes pe linia frontului”.
Trump l-a nominalizat pe generalul în retragere Keith Kellogg drept trimis special pentru a încheia pacea ruso-ucraineană. Acesta va fi responsabil cu conducerea negocierilor între Kiev și Moscova.
Kellogg este așteptat să viziteze Ucraina înainte de inaugurarea lui Trump. Putin și-a exprimat disponibilitatea de a purta un dialog cu președintele ales al SUA, Donald Trump, în orice moment, pentru a discuta despre încheierea războiului din Ucraina. Cu toate acestea, el a reiterat cerințele ferme ale Moscovei pentru un acord de pace, inclusiv respingerea oricăror concesiuni teritoriale și o poziție fermă împotriva aderării Ucrainei la NATO.
Sursa Foto: Profimedia
RĂZBOI în Ucraina, ziua 1037. Depozit de muniții din Rostov, distrus de un atac cu dronele/Ipoteză-șoc: Rusia a doborât avionul din Kazahstan?!