Prim-ministrul polonez Donald Tusk a propus miercuri ca forţele navale ale ţărilor NATO cu deschidere la Marea Baltică să monitorizeze în comun apele teritoriale ale bazinului maritim, pe fondul recentului sabotaj subacvatic suferit de Suedia.
Marea Baltică este străbătută de o rețea vastă de cabluri subacvatice destinate telecomunicațiilor și conectează statele riverane. În urma cu mai bine de o săptămână, au fost descoperite într-un interval de 24 de ore, avarii la două cabluri: între Suedia şi Lituania, şi între Helsinki (Finlanda) şi Rostock (Germania).
Întâlnirea dintre liderii statelor nordice şi baltice, prima de altfel după o reuniune similară din 2017, a evidențiat necesitatea găsirii unor soluții pentru a contracara fenomenul sabotajului în apele teritoriale din bazinul Mării Baltice.
„Poliția aeriană este insuficientă în acest moment și nu poate acoperi toată regiunea. Protecția trebuie extinsă la nivel naval, pentru ameliorarea stării de securitate. Trebuie să acționăm, având în vedere că toți suntem parteneri NATO”, a declarat Tusk., potrivit Deutschlandfunk.
Premierul polonez a sugerat că acest plan trebuie pus cât mai curând în aplicare, totodată, pentru a diminua temerile legate de posibila implicare a Rusiei/
Cauzele acestor avarii sunt încă necunoscute și poliția investighează motivele care au dus la acest deznodământ. Anchetatorii sunt îndeosebi interesaţi de cargobotul sub pavilion chinez, Yi Peng 3, despre care se crede că a trecut prin ambele locuri în momentul secționării cablurilor, relatează Tagesschau.
SUEDIA cere ca o navă chineză să revină în apele teritoriale suedeze pentru a contribui la ancheta privind sabotarea cablurilor din Marea Baltică
Ministrul german al Apărării: SABOTAJUL trebuie să fi fost cauza avariilor la cablurile de date din Marea Baltică
Sorry, there are no polls available at the moment.