Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a insistat, în Parlamentul European, că este necesar ca țările europene să aloce fonduri suplimentare pentru apărare, avertizând asupra riscurilor generate de Rusia și China.
”Rusia accelerează campania destabilizării țărilor noastre, prin atacuri cibernetice, tentative de asasinat, acte de sabotaj și alte acțiuni. Obișnuiam să numim aceste acțiuni ca fiind «hibride». Am încercat să scap de acest cuvânt. Eu aș spune că este campanie în scopul destabilizării. Iar Rusia nu este singură. Alături de Rusia sunt China, Coreea de Nord și Iranul”, a afirmat Mark Rutte în Parlamentul European.
”În toate aceste privințe – în materie de apărare, de reziliență, în protejarea Ucrainei -, NATO și UE trebuie să colaboreze strâns. Pentru a rămâne în siguranță în următorii ani, aliații vor trebui să aloce considerabil mai mult pentru apărare decât 2%. Cota de 2% nu este suficientă, ceea ce observ în acest moment nu se apropie de nivelul suficient, iar dacă nu facem acest lucru, suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru-cinci ani. Dacă nu faceți acest lucru, să faceți cursuri de rusă sau să vă mutați în Noua Zeelandă”, a subliniat Mark Rutte.
Președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a insistat în ultimii ani ca țările europene din cadrul NATO să aloce fonduri suplimentare pentru apărare, dar a întâmpinat opoziția unor state precum Franța și Germania. Între timp, Parisul și Berlinul au început să aloce fonduri suplimentare pentru apărare, dar au dubii asupra angajamentelor SUA de protejare a Europei, astfel că insistă pentru autonomia strategică a Uniunii Europene.
Foto: Profimedia
Video: Parlamentul European
Citește și:
Bruno Retailleau vrea „reabilitarea” forțelor politice de dreapta din FRANȚA/„Lăsați-mă să vorbesc despre viitor”
Administrația Emmanuel Macron exclude posibilitatea suspendării reformei pensiilor /Socialiștii amenință cu moțiune de cenzură Guvernul Bayrou
ANALIZĂ Oficial BCE: Zona euro riscă deflație și RECESIUNE dacă va fi menținută politica monetară strictă /Este necesară o „cale de mijloc”