Secretarul de stat Marco Rubio a declarat că SUA vor impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu se înregistrează progrese în privința unui acord de pace cu Ucraina și a negat că Washingtonul și-ar fi redus sprijinul militar oferit Kievului.
Marco Rubio a vorbit în Senat la o zi după ce președintele Donald Trump a avut o conversație telefonică de două ore cu președintele rus Vladimir Putin, care nu a reușit să producă un progres în privința războiului din Ucraina, conform Financial Times.
Politicienii democrați l-au acuzat pe Trump că nu a reușit să exercite presiuni asupra lui Putin pentru a pune capăt războiului, de exemplu prin amenințarea cu sancțiuni suplimentare dacă acesta nu acceptă o încetare a focului, așa cum cer aliații europeni ai SUA.
Marți, Rubio a fost întrebat dacă ar susține un proiect de lege promovat de senatorul republican Lindsey Graham care ar impune noi sancțiuni draconice asupra Rusiei.
Proiectul de lege ar impune, printre altele, taxe vamale de 500% pentru importurile din țările care cumpără petrol și gaze din Rusia.
„Dacă, de fapt, este clar că rușii nu sunt interesați de un acord de pace și vor să continue să ducă un război, s-ar putea foarte bine să se ajungă la acest punct”, a declarat Rubio.
Dar el a adăugat că Trump crede că „în acest moment, dacă începem să amenințăm cu sancțiuni, rușii nu vor mai vorbi. Este util să putem vorbi cu ei și să îi determinăm să se așeze la masă”.
Membrii democrați ai comitetului l-au acuzat pe Trump că nu a folosit convorbirea cu Putin pentru a exercita vreo presiune asupra Moscovei. Senatorul Jeanne Shaheen a declarat că liderul rus nu a fost de acord cu nicio „negociere semnificativă care să pună capăt acestui război din Ucraina”.
„După cum a recunoscut președintele Trump, Vladimir Putin îl plimbă cu vorba”, i-a spus ea lui Rubio.
Senatorul Chris Van Hollen a adăugat:
„Ați făcut echipă cu președintele Trump pentru a abandona poporul ucrainean în voia sorții și ați fost manipulați de Vladimir Putin”.
Rubio a negat că Trump a fost blând cu Putin și a insistat că Washingtonul a avut „aceeași influență astăzi [asupra Rusiei] pe care am avut-o sub Administrația anterioară”.
„Când Vladimir Putin s-a trezit în această dimineață, avea asupra sa același set de sancțiuni pe care le-a avut întotdeauna de la începutul acestui conflict”, a spus el, adăugând că transporturile de echipament militar american spre Ucraina continuă. „Putin nu a obținut nicio concesie, nu i s-a ridicat nicio sancțiune”.
Dar el a insistat că războiul se va încheia doar cu o soluționare negociată și că este important ca SUA să facă tot posibilul pentru a aduce ambele părți la masa negocierilor:
„Ceea ce încearcă președintele să facă este să pună capăt unui război”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Administrația SUA amenință cu taxe vamale la cote MAXIME țările care nu poartă negocieri corecte