Liderul CDU, Friedrich Merz, a declarat că va cere permisiunea Rusiei înainte de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina.
El a spus că în cazul în care se va ajunge la un acord de pace în Ucraina, țara sa ar putea trimite trupe de menținere a păcii, însă doar dacă situația o va impune, arată The Telegraph.
„Dacă se ajunge la un acord de pace și Ucraina are nevoie de garanții de securitate, putem discuta despre asta, dar doar dacă există un mandat clar în temeiul dreptului internațional, ceea ce nu vedem momentan. Aș dori ca un astfel de mandat să fie acordat în consens cu Rusia, nu în opoziție cu ea”, a declarat liderul creștin-democrat.
El a adăugat că nu-și poate imagina că se va ajunge la un astfel de scenariu curând „pentru că suntem departe de o încetare a focului”.
Benjamin Tallis, directorul think-tank-ului Inițiativa pentru Strategia Democrată, cu sediul la Berlin, spune că declarația liderului CDU este o slăbiciune de care Moscova ar putea profita.
„Declarația lui Merz semnalează exact tipul de slăbiciune de care Rusia se bucură. În loc să fie prudent, el încurajează Rusia, o va invita să constrângă Germania și să submineze atât securitatea ucraineană, cât și cea europeană. Nu ceri permisiunea dictatorilor pentru a-ți proteja interesele”, a declarat acesta.
La începutul acestei luni au apărut informații potrivit cărora Marea Britanie și Franța ar intenționa ca, în cazul unei încetări a focului, să trimită în Ucraina forțe de menținere a păcii, amintește sursa citată.
Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, a sugerat, de asemenea, că țara sa ar putea fi deschisă să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina.
Germania și SUA reafirmă sprijinul pentru Ucraina, în contextul riscurilor generate de RUSIA /Berlinul menține angajamentul apărării flancului estic
Germania acuză RUSIA că refuză negocierile pentru o „pace corectă” în Ucraina /Războiul este „atac asupra ordinii internaționale bazate pe reguli”
Sursa foto: Shutterstock