Președintele rus, Vladimir Putin, a criticat sistemul american de apărare antirachetă Patriot, inclusiv componentele amplasate în România, în cadrul conferinței sale anuale de presă. Liderul de la Kremlin a catalogat acest sistem drept „costisitor și ineficient”, sugerând că investițiile semnificative făcute de SUA oferă puțin în termeni de securitate reală.
„Din perspectiva contribuabililor americani, întreaga poveste reprezintă cheltuieli semnificative, oferind puțin pentru asigurarea securității țării”, a spus liderul rus.
Putin a detaliat structura sistemului antirachetă american, menționând că acesta include două zone poziționale: una amplasată în România și alta în Polonia.
„Cu toate acestea, sistemul a fost creat pe scară largă: au fost înființate două zone poziționale, una în România și una în Polonia. În ambele locații, sunt în serviciu de luptă 24 de rachete interceptoare, denumite Standard Missile-3 (SM-3). În România, este utilizată varianta SM-3 Block IB, cu o rază de interceptare de 300 km și o altitudine de interceptare între 80 și 250 km. În Polonia, este desfășurat un sistem mai avansat, cu o rază de interceptare de 1.000 km și o altitudine de 500 km. Însă, în ceea ce privește armele cu rază medie de acțiune, acestea au o rază de 1.000-1.500 km, iar cele cu rază lungă depășesc 5.000 km”, a explicat președintele Rusiei.
De asemenea, Putin a contestat eficiența sistemului Patriot în fața armamentului rusesc cu rază medie și lungă de acțiune. El a susținut că, în cazul unei rachete Oreshnik lansate de Rusia, timpul de reacție al sistemelor americane este insuficient.
„Să presupunem că sistemul nostru este amplasat la o distanță de 2.000 km; chiar și rachetele interceptoare situate în Polonia nu ar putea să-l atingă. Se spune că în prima fază a traiectoriei, în timpul accelerației, rachetele sunt foarte vulnerabile.
Însă, în primul rând, nu există sisteme capabile să ajungă acolo, chiar dacă aceste zone poziționale nu ar fi protejate; desigur, ele sunt protejate. Nimic nu ajunge până acolo. Nu există astfel de sisteme care să poată atinge acea distanță. În al doilea rând, pentru a ajunge la o asemenea distanță este nevoie de timp, iar în câteva secunde începe separarea focoaselor, și atunci este prea târziu. Așadar, nu există nicio șansă de a doborî aceste rachete”, a mai spus președintele Rusiei.
Foto: Shutterstock
Racheta ORESHNIK nu este decisivă în Ucraina, dar e o provocare pentru NATO: „Patriot și SAMP/T nu sunt optimizate pentru acest tip de amenințare”