CNN: Probabilitatea unui atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene "a crescut semnificativ în ultimele luni”

CNN: Probabilitatea unui atac israelian asupra instalațiilor nucleare iraniene "a crescut semnificativ în ultimele luni”
📅 2025-05-21

Statele Unite au obținut noi informații care sugerează că Israelul face pregătiri pentru a ataca instalațiile nucleare iraniene, chiar dacă Administrația Trump urmărește un acord diplomatic cu Teheranul, au declarat pentru CNN mai mulți oficiali americani familiarizați cu cele mai recente informații.

O astfel de lovitură ar fi o ruptură cu politica președintelui Donald Trump, au declarat oficialii americani. De asemenea, ar putea risca să declanșeze un conflict regional mai amplu în Orientul Mijlociu – un lucru pe care SUA a încercat să îl evite de când războiul din Gaza a inflamat tensiunile începând din 2023.

Oficialii avertizează că nu este clar dacă liderii israelieni au luat o decizie finală și că, de fapt, există un dezacord profund în cadrul Guvernului american cu privire la probabilitatea ca Israelul să acționeze în cele din urmă. Dacă și cum Israelul va ataca va depinde probabil de opinia sa despre negocierile SUA cu Teheranul cu privire la programul nuclear al Iranului.

Dar „probabilitatea unui atac israelian asupra unei instalații nucleare iraniene a crescut semnificativ în ultimele luni”, a declarat o altă persoană familiarizată cu agențiile americane de informații.

„Iar perspectiva unui acord SUA-Iran negociat de Trump, care nu elimină tot uraniul iranian, sporește probabilitatea unui atac”.

Îngrijorările sporite provin nu numai din mesajele publice și private ale înalților oficiali israelieni care indică faptul că iau în considerare o astfel de decizie, ci și din comunicațiile israeliene interceptate și din observațiile privind mișcările forțelor armate israeliene care ar putea sugera un atac iminent, au declarat mai multe surse familiarizate cu informațiile.

Printre pregătirile militare pe care SUA le-au observat se numără transportul de muniții aeriene și finalizarea unui exercițiu aerian, au declarat două dintre surse.

Dar asta ar putea indica, de asemenea, că Israelul pur și simplu încearcă să preseze Iranul să abandoneze principiile-cheie ale programului său nuclear prin semnalarea consecințelor în caz contrar.

Israelul, „între ciocan și nicovală”

Trump a amenințat public cu acțiuni militare împotriva Iranului dacă eforturile Administrației sale de a negocia un nou acord nuclear pentru a limita sau elimina programul nuclear al Teheranului eșuează. Trump a stabilit, de asemenea, o limită cu privire la cât timp SUA se vor angaja în eforturi diplomatice.

Într-o scrisoare adresată liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, la mijlocul lunii martie, Trump a stabilit un termen de 60 de zile pentru ca aceste eforturi să aibă succes, potrivit unei surse familiare. Au trecut mai mult de 60 de zile de la transmiterea scrisorii și 38 de zile de la începerea primei runde de discuții.

Un diplomat occidental de rang înalt care s-a întâlnit cu președintele la începutul acestei luni a declarat că Trump a comunicat că SUA ar acorda acestor negocieri doar câteva săptămâni pentru a reuși înainte de a recurge la lovituri militare. Dar, pentru moment, politica Casei Albe este una diplomatică.

Acest lucru pune Israelul „între ciocan și nicovală”, a declarat Jonathan Panikoff, un fost înalt funcționar al serviciilor de informații specializat în regiune.

Din punct de vedere militar, Iranul se află în cea mai slabă poziție din ultimele decenii

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu se află sub presiune atât pentru a evita un acord SUA-Iran pe care Israelul nu îl consideră satisfăcător, cât și pentru a nu-l îndepărta pe Trump – care s-a delimitat deja de prim-ministrul israelian în chestiuni-cheie de securitate în regiune.

„În cele din urmă, procesul decizional israelian se va baza pe determinările și acțiunile politice ale SUA și pe acordurile pe care președintele Trump le va încheia sau nu cu Iranul”, a declarat Panikoff.

El a adăugat că nu crede că Netanyahu ar fi dispus să riște să rupă complet relația cu SUA prin lansarea unei lovituri fără aprobarea cel puțin tacită a SUA.

Din punct de vedere militar, Iranul se află în cea mai slabă poziție din ultimele decenii, după ce Israelul i-a bombardat instalațiile de producție de rachete și apărarea aeriană în octombrie, combinat cu o economie slăbită de sancțiuni și decimarea de către Israel a celor mai puternici aliați regionali ai săi. Israelul, spun oficialii americani, vede o fereastră de oportunitate.

SUA intensifică colectarea de informații pentru a fi pregătite să ajute în cazul în care liderii israelieni decid să atace, a declarat pentru CNN un înalt oficial american. Dar o sursă familiarizată cu abordarea Administrației Trump a declarat pentru CNN că este puțin probabil ca SUA să ajute Israelul să efectueze atacuri asupra siturilor nucleare iraniene în acest moment, în lipsa unor provocări majore din partea Teheranului.

Israelul nu are capacitatea de a distruge programul nuclear iranian fără asistență americană, inclusiv realimentarea în zbor și bombele necesare pentru a pătrunde în instalațiile subterane adânci, o necesitate care se reflectă și în rapoartele anterioare ale serviciilor de informații americane, potrivit unei surse familiarizate cu problema.

O sursă israeliană a declarat pentru CNN că Israelul ar fi pregătit să desfășoare o acțiune militară pe cont propriu în cazul în care SUA ar negocia cu Iranul ceea ce această sursă a descris drept o „înțelegere proastă” pe care Israelul nu o poate accepta.

„Cred că este mai probabil ca ei să lovească pentru a încerca să facă acordul să se destrame dacă ei cred că Trump se va mulțumi cu o „afacere proastă”,” a declarat cealaltă persoană familiarizată cu serviciile secrete americane. „Israelienii nu s-au sfiit să ne semnaleze acest lucru atât public, cât și privat”.

O evaluare a serviciilor de informații americane din februarie a sugerat că Israelul ar putea utiliza fie avioane militare, fie rachete cu rază lungă de acțiune pentru a profita de capacitățile degradate de apărare aeriană ale Iranului, a relatat anterior CNN.

Dar aceeași evaluare a descris, de asemenea, modul în care astfel de lovituri ar reduce doar în mică măsură programul nuclear iranian și nu ar fi o soluție definitivă.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Roberta Metsola, ESCALĂ la București, unde se va întâlni cu Nicușor Dan. Șefa Parlamentului European, AȘTEPTATĂ și la Timișoara

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European se va întâlni, miercuri seară, la Bucureşti, cu preşedintele ales Nicuşor Dan, înainte de a merge la Timişoara, unde urmează să primească Premiul Timişoara pentru Valori Europene.  Potrivit site-ului oficial al Centrului multimedia al Parlamentul...

Incident la deschiderea Cazinoului din Constanța. Fosta crainică TV, Cristiana Bota, s-a împiedicat de o treaptă și a fost rănită

Un incident a avut loc la deschiderea Cazinoului din Constanța. O femeie s-a împiedicat de o treaptă și a fost rănită. La fața locului, au intervenit de urgență medicii. Inaugurarea Cazinoului din Constanța a fost umbrită de un eveniment mai puțin fericit. O femeie de 78 de ani s-a rănit grav, du...

DIFERENȚA dintre laptele degresat și laptele light. Puțini clienți citesc etichetele, atunci când le cumpără

Laptele degresat și laptele light sunt două produse consumate de mulți români, dar puțini dintre el le verifică etichetele. Iar cele două diferă între ele. În general, cei mai mulți clienți caută lapte cu conținut redus de grăsime, dar există mai multe variante de denumiri pe etichetele produselo...

Berea, vinul și tăria, alinare pentru mulți români. Cât de mult a crescut consumul de ALCOOL

La supărare, dar și în momentele de fericire, berea, vinul și tăria sunt alinare pentru mulți români. Așa am ajuns să avem, statistic, într-un singur an, o cantitate uriașă de alcool pur, în medie, 10 litri de persoană. Sunt luați în calcul inclusiv adolescenții. Alarmați, medicii INSP au lansat ...

Medic din Alba, surprins în flagrant în timp ce lua 500 de euro mită. Medicul mai fusese condamnat în urmă cu 10 ani pentru aceleași fapte

Un medic din Alba a fost sursprins în flagrant, în timp ce primea 500 de euro mită de la un pacient, care avea nevoie de revizuirea unei decizii de încadrare în grad de handicap. Medicul a mai fost condamnat în urmă cu zece ani pentru fapte similare, când lucra în Sibiu. Atunci a primit 3 […]

Cele mai bune PLANTE de apartament. Purifică aerul și sunt ușor de îngrijit

Care sunt cele mai bune plante de apartament. Acestea purifică aerul și nu sunt deloc dificil de îngrijit. Este vorba despre trei plante pe care trebuie să le ai și tu în casă. Poți conta pe aceste plante atât din punct de vedere estetic, cât și datorită beneficiile pe care le au pentru organism....

AEP dezminte acuzațiile lui George Simion de „fraudă electorală”: „Sunt complet FALSE și nefondate”

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează publicul cu privire la faptul că întregul proces electoral pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență și atrage atenția că acuzațiile lansate în mediul online ...

Primarul din Sinaia a primit mandat de arestare. Vlad Oprea, încarcerat la Câmpina

Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia – care nu are dreptul de a exercita funcţia de edil prin decizie a procurorilor DNA – va fi plasat în arest, după ce a încălcat termenii controlului judiciar. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, miercuri, decizia Tribunalului Bucureşti de emitere ...

RUSIA acuză Franța și Marea Britanie că instigă SUA să aplice sancțiuni /„Nu mai vrem abordări de tipul «armistițiu și mai vedem»”

Administrația Vladimir Putin a anunțat, miercuri, că nu mai acceptă instituirea vreunui armistițiu în Ucraina până nu se întrunesc condițiile necesare negocierilor, acuzând Franța și Marea Britanie că instigă Statele Unite să se alăture sancțiunilor contra Moscovei. ”Atunci când ne spun: ”să apli...

„Ai Aflat! cu Ionuț Cristache” începe joi, 22 mai, de la ora 15.00, live pe Gândul. Invitat: Doru Bușcu

Invitatul emisiunii este Doru Bușcu. Emisiunea poate fi urmărită pe Facebook și YouTube Gândul.

Good News

Only good and positive news.