Un proiect de lege pe care Parlamentul Ungariei a început să îl dezbată săptămâna aceasta încalcă normele statului de drept democratic, a afirmat marți, într-o declarație, Asociația Judecătorilor din Ungaria, un grup independent al societății civile condus de juriști.
Proiectul de lege urmărește să reducă finanțarea societății civile și a mass-mediei care primesc finanțare străină și pe care Oficiul pentru Protecția Suveranității, un organism de stat înființat de Orban, le consideră o amenințare.
“În opinia Asociației Judecătorilor Maghiari, proiectul de lege încalcă principiile de bază ale statului de drept democratic în mai multe puncte, în special separarea puterilor, securitatea juridică și dreptul de a apela la instanță”, arată declarația Asociației.
Criticii au comparat această lege cu o represiune de tip rusesc, menită să elimine disidența, cu mai puțin de un an înainte de alegeri, în contextul în care partidul Fidesz al lui Viktor Orban se află în urma unei opoziții în creștere în sondaje, conform Bloomberg.
Proiectul de lege, despre care Guvernul afirmă că va stimula „transparența” și va „consolida” suveranitatea Ungariei, este incompatibil cu Constituția, potrivit judecătorilor, care au afirmat că încalcă și dreptul la libertatea de asociere și la un proces echitabil.
Asociația Judecătorilor din Ungaria subliniază:
“Astfel de modificări legislative subminează încrederea publică pe termen lung, nu numai în sistemul de justiție și în eficiența acestuia, ci pun în pericol și stabilitatea și existența sistemului instituțional democratic”.
Printre probleme se numără competențele vag definite ale agenției pentru suveranitate – care ar putea efectua supravegherea entităților și a persoanelor – și restricția conform căreia numai instanța supremă, sau Kuria, este eligibilă să se pronunțe cu privire la procedurile juridice conexe.
“Trebuie subliniat faptul că competențele și instrumentele largi și vag definite ale Oficiului pentru Protecția Suveranității, care nu sunt în conformitate cu ordinea juridică, amenință statul de drept”, a scris Asociația.
Ungaria a intrat frecvent în conflict cu Uniunea Europeană din cauza erodării standardelor democratice în timpul celor 15 ani de guvernare neîntreruptă a lui Orban. Uniunea Europeană a suspendat finanțare în valoare de miliarde de euro destinată Ungariei din cauza preocupărilor legate de statul de drept și de corupție.
Comisia Europeană a sesizat deja instanța supremă a UE cu privire la legislația anterioară care stă la baza înființării agenției pentru suveranitate, afirmând că aceasta încalcă normele fundamentale.
Executivul blocului urmărește „îndeaproape” cel mai recent proiect de lege, a declarat un purtător de cuvânt pe 16 mai.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Polonia: Un al doilea tur de scrutin prezidențial urmează pe 1 iunie. Analist: „Campania va fi foarte POLARIZANTĂ și brutală”