Statele Unite au transferat 11 deținuți yemeniți din centrul de detenție de la Guantanamo Bay în Oman, după ce aceștia au fost privați de libertate mai bine de două decenii, fără ca autoritățile să le aducă acuzații oficiale.
Potrivit unui comunicat al Pentagonului, aceasta reprezintă o posibilitate pentru ca cei 11 să își reînceapă viețile, informează The New York Times. Decizia vine în ultimele zile ale mandatului lui Joe Biden la Casa Albă, iar în acest moment doar 15 persoane mai sunt momentan deținute la Guantanamo Bay. De altfel, numărul deținuților din acest centru nu a fost niciodată mai mic în ultimii 20 de ani, menționează sursa citată.
Niciunul dintre bărbații eliberați nu fusese acuzat de infracțiuni în cele două decenii de detenție. Acum, toți prizonierii rămași, cu excepția a șase, au fost puși sub acuzare sau chiar condamnați pentru crime de război.
„Statele Unite apreciază disponibilitatea guvernului din Oman și a altor parteneri de a sprijini eforturile în curs de desfășurare ale SUA, concentrate pe reducerea responsabilă a populației deținute și, în cele din urmă, pe închiderea unității din Guantanamo Bay”, a transmis Departamentul Apărării într-un comunicat citat de Al Jazeera.
Centrul pentru Drepturi Constituționale (CCR) din SUA a declarat că printre cei 11 deținuți transferați în Oman săptămâna aceasta, s-a numărat și Sharqawi al-Hajj, care a intrat în greva foamei în repetate rânduri la Guantanamo Bay pentru pentru a protesta față de faptul că a fost ținut 21 de ani în închisoare, aceasta după doi ani de tortură la care ar fi fost supus de CIA.
Printre persoanele eliberate se mai numără Moath al-Alwi, Abdulsalam al-Hela și Hassan Bin Attash, fratele mai mic al unui inculpat în dosarul privind atentatele din 11 septembrie.
Oficialii americani au refuzat să spună ce au dat Statele Unite la schimb Omanului, unul dintre cei mai stabili aliați ai SUA din Orientul Mijlociu, și ce garanții au primit în schimb. Prin lege, SUA nu pot trimite prizonieri de la Guantanamo în Yemen, deoarece, ca națiune prinsă într-un război civil, este considerată o țară prea instabilă pentru a monitoriza și a-i reabilita pe cei repatriați.
Statele Unite au plătit în mod obișnuit țărilor gazdă ajutoare pentru cazare, educație, reabilitare și pentru monitorizarea persoanelor eliberate. Statele Unite au cerut, de asemenea, țărilor de destinație, să împiedice ca foștii deținuți de la Guantanamo să călătorească în străinătate timp de cel puțin doi ani.
Prima declarație a lui Bashar Al-Assad de când a fost nevoit să părăsească SIRIA /„Statul a căzut în mâinile terorismului”
Administrația SUA a avut contacte cu grupul islamist aflat la putere în SIRIA /Washingtonul cere tranziție pașnică
Sursa foto: Profimedia