Un cargou cu cereale ucrainene în marș spre Egipt a fost lovit joi de o de o rachetă rusească în Marea Neagră, în apele teritoriale române. Atacul a fost anunțat de însuși Zelenski pe X. Din fericire nu au fost victime în echipaj, iar vaporul nu s-a scufundat și nici nu a poluat marea. Cel mai probabil, nava va acosta în la Constanța pentru evaluarea pagubelor. Așa cum previzionau și oficialii români, atacurile asupra navelor, porturilor și silozurilor ucrainene se va amplifica în acest moment în care încep exporturile.
UPDATE, ora 19.00: Nava va acosta la Constanța
În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale țării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marș de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie.
Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigație către Constanța în vederea evaluării efectelor.
Nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare și supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate. Nava Poliției de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaționării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistență.
Până în acest moment nu a fost necesară intervenția polițiștilor de frontieră pentru salvarea de vieți omenești pe mare în acest caz, anunță Ministerul de Interne.
Tot joi, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, afirma după convorbirea telefonică cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, că Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război, ca urmare a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse.
O navă civilă, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, care precizează că aşteaptă „cu interes” reacţiile internaţionale. Conform primelor informaţii, nu există, din fericire, victime, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X.
„Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina – protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară”, arată Zelenski. „Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete”, spune preşedintele ucrainean.
„Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (…) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, afirmă Zelenski în postarea de pe X.
Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră. După ce Moscova a ieşit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrăşăminte şi plăţile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina şi-a stabilit propriul coridor de siguranţă pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.
Russian missile against a wheat cargo bound for Egypt. Tonight, Russia launched a strike on an ordinary civilian vessel in the Black Sea right after it left Ukrainian territorial waters. Fortunately, there were no casualties, according to preliminary reports.
Ukraine is one of… pic.twitter.com/nNCqNDVfJV
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 12, 2024
Citiți și: Atacurile cu DRONE se vor înteți, este convins Ciolacu. Țintele vor fi navele cu cereale, porturile și silozurile