ANALIZĂ | „Pierderi colaterale” după aproape 3 ani de război în Ucraina. „Moscova, distrugere sistematică a regimului de control al armelor NUCLEARE”

ANALIZĂ | „Pierderi colaterale” după aproape 3 ani de război în Ucraina. „Moscova, distrugere sistematică a regimului de
📅 2025-01-15

Pe 24 februarie 2025 se vor împlini 3 ani de când Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina sub o „etichetă” mincinoasă – „operațiune militară specială”. În tot acest timp, ochii întregii lumi s-au îndreptat către ororile unui conflict care s-a transformat, acum, într-unul de uzură, dar analiștii militari au avertizat, în repetate rânduri, că există riscul ca regimul de control al armelor nucleare să fie bifat la „pierderi colaterale”.

În toți acești aproape 3 ani, relațiile dintre Moscova și Occident au continuat să se deterioreze. După ce Casa Albă a aprobat – în noiembrie 2024  – loviturile ucrainene în interiorul Rusiei cu rachete balistice ATACMS furnizate de SUA, Kremlinul și-a reluat în forță amenințările nucleare.

Putin a aprobat actualizarea doctrinei ruse pentru a scădea pragul de utilizare nucleară ca răspuns la o amenințare – determinată subiectiv – la adresa suveranității și integrității teritoriale.

„Această ultimă amenințare a Rusiei se încadrează într-un model de poziție nucleară mai agresivă din partea Moscovei, inclusiv o dezmembrare sistematică a regimului de control al armelor nucleare”, notează Nicholas Lokker, cercetător senior la Center for a New American Security, într-o analiză publicată de European Leadership Network.

Distrugerea de către Moscova a regimului de control al armelor se extinde și la domeniul convențional”

Un exemplu sugestiv în acest scenariu îngrijorător este NEW START – ultimul tratat rămas între Rusia și Statele Unite, care stabilește restricții asupra armelor nucleare.

Deși acordul din martie 2021 – extinderea tratatului – a fost o realizare notabilă, lucrurile s-au înrăutățit rapid după ce Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina.

După ce a refuzat, mai întâi, să se supună inspecțiilor la fața locului, în vara anului 2022, Moscova și-a anulat, ulterior, participarea la reuniunea Comisiei Consultative Bilaterale START din luna noiembrie.

Distrugerea de către Moscova a regimului de control al armelor se extinde și la domeniul convențional, retras oficial din Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa (CFE) în noiembrie 2023”, explică Nicholas Lokker.

Rusia și-a semnalat dezinteresul în a negocia un tratat succesor al NEW START | Foto – Profimedia Images

Kremlinul a căutat să insufle frică”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a justificat respingerea ofertei SUA de a relua un dialog strategic privind controlul armelor argumentând că „Statele Unite au renunțat la principiile pe baza cărora țările noastre au convenit cândva să stabilească cooperarea, inclusiv în ceea ce privește controlul armelor”.

Această declarație dezvăluie motorul fundamental al abordării recente a Rusiei asupra controlului armelor – și anume, intenția de a o include în conflictul său mai amplu cu Occidentul.

Se pare că Rusia percepe acordurile de control al armelor stabilite anterior ca elemente ale ordinii politice și de securitate mai largi, dominate de Occident, pe care își propune să o răstoarne. Ministrul adjunct de Externe, Serghei Ryabkov, declara în ianuarie 2023 că Rusia ar reconsidera relația cu NEW START dacă SUA va accepta cererile Rusiei referitoare la garanții de securitate, făcute la sfârșitul anului 2021.

Prin urmare, pentru Rusia, controlul armelor reprezintă un instrument-cheie de care dispune pentru a încerca să-și îmbunătățească poziția față de Ucraina”, mai scrie Nicholas Lokker.

Serghei Lavrov a justificat respingerea ofertei SUA de a relua un dialog strategic privind controlul armelor argumentând că „Statele Unite au renunțat la principiile pe baza cărora țările noastre au convenit cândva să stabilească cooperarea, inclusiv în ceea ce privește controlul armelor” | Foto – Profimedia Images

„Un succesor al lui Putin ar putea încerca să revină la masă”

Într-un discurs din februarie 2024, amintește Nicholas Lokker, Vladimir Putin a avertizat despre „încercările Vestului de a atrage Rusia într-o cursă a înarmărilor, epuizându-ne astfel, oglindând strategia pe care au folosit-o cu succes cu Uniunea Sovietică în anii 1980”.

Moscova și-a menținut, de asemenea, interesul față de noi acorduri care ar limita desfășurarea de către NATO a rachetelor americane cu rază medie de acțiune (fie că sunt armate convențional sau cu focoase nucleare) pe teritoriul european.

Atacul efectuat de Rusia asupra orașului Dnipro din Ucraina – 21 noiembrie 2024 – cu racheta balistică Oreshnik | Foto – Profimedia Images

Cel mai recent concept strategic al NATO, publicat în anul 2022, recunoaște în mod explicit rolul potențial al controlului armelor în îmbunătățirea descurajării și apărării, iar alianța nu ar trebui să renunțe la speranțele de a folosi controlul armelor ca instrument pentru a-și spori securitatea”, continuă Nicholas Lokker.

Racheta balistică intercontinentală „Topol”, montată pe un transportor care rulează prin Piața Roșie din Moscova în cadrul paradei anuale de Ziua Victoriei | Foto – Profimedia Images

„Lipsa unui acord este adesea mai bună decât o înțelegere proastă

Statele Unite și aliații săi din NATO trebuie, în viitorul previzibil, să fie pregătiți pentru absența controlului armelor pe relația cu Rusia, inclusiv pentru diferitele pericole asociate cu această absență, consideră cercetătorul de la Center for a New American Security.

Acest lucru poate însemna continuarea eforturilor pentru a reduce riscul și a crește predictibilitatea între timp, inclusiv măsuri de transparență și verificare care nu necesită o cooperare activă din partea Moscovei.

Și, în timp ce Occidentul ar trebui să rămână deschis unei dorințe reînnoite de a se angaja în controlul armelor de către Rusia, nu ar trebui să caute un nou acord cu orice preț.

Există un risc deosebit ca acest lucru să se întâmple după ce Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, având în vedere simpatia sa aparentă pentru cererile-cheie ale Rusiei de a renegocia arhitectura europeană de securitate, inclusiv o potențială înghețare a discuțiilor privind aderarea Ucrainei la NATO.

Cu toate acestea, «baletul» Rusiei între controlul armelor și toate aceste probleme nu înseamnă că Occidentul ar trebui să răspundă în «natură». Trump ar face bine să-și amintească faptul că lipsa uunui acord este adesea mai bună decât o înțelegere proastă”, încheie Nicholas Lokker.

Foto – Profimedia Images

Criza energetică din TRANSNISTRIA s-ar putea întoarce împotriva Moscovei. „O strategie foarte riscantă a Rusiei”

Mohammed Sinwar, supranumit „Umbra”, este noul lider al HAMAS. Serviciile de securitate israeliene dețin foarte puține informații despre el

„Stafiile” bântuie Kremlinul. Programul „GRU-Taliban” – Recompense de 200.000 $ pentru fiecare soldat american UCIS în Afganistan

Putin, trezit la realitate. „În 2025, cel mai bun scenariu pentru economia Rusiei este STAGNAREA” / O criză majoră bate la ușa Kremlinului

Rusia și Iran, parteneriat militar/economic cu repercusiuni la scară globală. „Această evoluție este ÎNGRIJORĂTOARE, Teheranul câștigă influență”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Ce AMENDĂ a primit o femeie din Râmnicu Vâlcea, după ce și-a plimbat, pe stradă, cei 2 câini din rasa Amstaff fără botniță și lesă

Amendă record la Râmnicu Vâlcea. O femeie a fost sancționată de oamenii legii, după ce și-a plimbat cei 2 câini din rasa Amstaff, pe stradă, fără botniță și fără lesă. În plus, cei doi câini nu apăreau înregistrați, așa cum prevede legea (microcip), iar imobilul unde erau ținuți câinii nu afișa o...

Polițiștii continuă protestele/MAI: „În cadrul întâlnirii de astăzi, conducerea și-a reafirmat disponibilitatea de a încheia un acord cu sindicatele”

Conducerea Ministerului de Interne și cea a sindicaliștilor au avut o întrevedere, miercuri, la sediul MAI, referitoare la încheierea unui acord între cele două părți cu privire la rezolvarea problemei orelor suplimentare de lucru neachitate. Reprezentanții sindicali au precizat că vor continua p...

Red Note, alternativa TikTok, a devenit NUMĂRUL 1 în tendințele americanilor. „Micuța Carte Roșie, referință la propaganda comunistă a lui Mao Zedong”

În urma deciziei Curții Supreme de a interzice aplicația TikTok pe teritoriul SUA de la data de 19 ianuarie, utilizatorii americani au migrat pe platforma Red Note (Xiaohongshu), varianta chineză a Instagramului. „Prefer să mă holbez la o limbă pe care nu o înțeleg decât să folosesc vreodată o pl...

O nouă ședință de coaliție. Se REIAU discuțiile despre alegerile prezidențiale și legea bugetului

Delegațiile partidelor coaliției PSD-PNL-UDMR-Alte Minorități se întrunesc miercuri după-amiaza la Guvern pentru a relua discuțiile despre alegerile prezidențiale și legea bugetului, potrivit surselor noastre.  Coaliția a stabilit deja ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna mai, iar candi...

MApN, contract de 272.000.000 lei pentru 48 de adăposturi destinate aeronavelor militare

Ministerul Apărării Naționale anunță licitație pentru 48 de adăposturi dislocabile cu rol de a asigura adăpostirea temporară pentru aeronave militare de luptă cu aripă fixă. Acordul-cadru are o durată de trei ani și o valoare totală estimată de 272.000.000 lei. Termenul limită pentru primirea ofe...

Cum se menține în formă Elisabeta Lipă. ”Mi-am făcut un PROGRAM de la care nu mă abat”

Marea campioană la canotaj Elisabeta Lipă, în vârstă de 60 de ani, a explicat cum reușește să fie într-o formă fizică extraordinar de bună. Elisabeta Lipă este una dintre cele mai titrate sportive din lume. A devenit cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cele cinci medali...

Ce spun experții despre eliminarea lui Nick Kyrgios de la Australian Open și posibila sa retragere din TENIS. „E cel mai distractiv”

Nick Kyrgios a spus că înfrângerea în meciul cu Jacob Fearnley de la Australian Open ar putea fi ultimul său meci la simplu la turneul de Grand Slam. Kyrgios a jucat la Melbourne pentru prima dată după trei ani după ce a avut probleme la genunchi și la încheietura mâinii. Nick Kyrgios a suferit î...

IMPOZITUL pe care românii trebuie să-l achite urgent până la 27 ianuarie. În caz contrar, AMENDA este de 27.000 de lei

Anul 2025 a început în forță cu plata taxelor și a impozitelor către stat. Motivul nu mai este un secret pentru nimeni și anume că statul, în contextul actual,  are nevoie urgentă de bani confruntându-se cu un deficit foarte mare. Este important de precizat că o categorie de români va trebui să p...

Marcel Ciolacu, despre reorganizarea administrativ-teritorială: „Eu să acționez ca pe timpul comunismului, paușal, n-o s-o fac niciodată”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că reorganizarea administrativ-teritorială ar trebui să fie implementată la viitoarele alegeri, subliniind că este vorba despre „o reformă structurală” ce trebuie să fie tratată cu seriozitate și nu „pompieristic sau electoral”. Ciolacu a subliniat că ...

Mesajul lui Marcel Ciolacu, de Ziua Culturii: Este o RESPONSABILITATE de suflet să onorăm această moștenire culturală

„Este o responsabilitate de suflet să onorăm această moștenire culturală”, transmite Marcel Ciolacu, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.  Sărbătorim astăzi moștenirea culturală, bogăția spirituală și talentul poporului român. Legată în mod inspirat de nașterea poetului nostru național Mihai Emine...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.