Teologul și ghidul cultural Damian Anfile, invitat în cadrul emisiunii „În opoziție cu Denise Rifai”, a discutat despre schimbările din societate și influența mediului online asupra proceselor electorale. Anfile a analizat modul în care s-a produs o răsturnare în percepția publicului și impactul tehnicilor moderne de comunicare. Urmăriți aici, integral, emisiunea „În opoziție cu Denise Rifai”.
Damian Anfile a evidențiat faptul că surprizele politice și sociale nu sunt o noutate. Victoria lui Călin Goergescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024 nu a fost un caz unic. El a făcut o comparație cu alegerile din 2009, când Diaspora a influențat decisiv rezultatul final. În opinia sa, acest fenomen s-a repetat, însă într-o formă diferită, prin utilizarea intensă a mediului online ca principală sursă de informare.
„Totul e posibil. S-a produs o răsturnare și nu este primul element pe care nu l-am văzut venind majoritatea. N-am văzut venind nici Diaspora, în 2009. Nu toată lumea își dădea seama, în 2009, că Diaspora va răsturna, în cele din urmă, rezultatele din alegeri. Ne amintim toți destul de bine lucrul acesta.”, afirmă Damian Anfile.
Damian Anfile a explicat cum mediul online a devenit o sursă esențială de informare pentru o parte tot mai mare a populației. El a subliniat că tot mai mulți oameni aleg să își caute informațiile pe internet, renunțând la televiziunile tradiționale.
„Dacă am fi stat să vorbim mai mult între noi, ceea ce în general nu facem, ca societate mă refer, ne-am fi dat seama că suntem tot mai mulți, și eu mă număr printre ei, care nu mai urmărim televiziunile. Urmărim online-ul. Clar ne selectăm altfel conținutul. Trăim cu impresia că ni-l selectăm după propriile gusturi.”, spune Anfile.
Teologul a atras atenția asupra modului în care algoritmii online determină ce tip de conținut este promovat către utilizatori. Deși oamenii au impresia că își aleg singuri informațiile, în realitate există factori care influențează acest proces, explică el.
„Bineînțeles că există niște algoritmi și acolo care îți cam predetermină ce ai să vezi sau măcar ce să îți sugereze. E clar că cineva, planificat sau nu, face lucrurile acestea. Dacă nu am date certe, nu pot să spun nici că da, nici că ba.”, afirmă el.
Un alt aspect abordat de Damian Anfile a fost influența emoției asupra alegerilor. El a explicat că, în prezent, procesul de formare a opiniilor nu mai este bazat pe argumente și raționamente solide. În schimb, se mizează pe tehnici de marketing care exploatează reacțiile emoționale ale alegătorilor.
„Mi-ar plăcea să cred că a fost un plan, nu că a fost totul simplu rol al hazardului că s-a ajuns în situația aceasta. Că cineva pur și simplu a mizat pe o campanie online și s-a întâmplat să iasă. Îmi place să cred că a existat un plan, că într-adevăr există foarte mulți oameni care de acolo își iau principala sursă de informații.”, spune Anfile.
Invitatul a remarcat că, odată cu schimbarea modului de informare, s-a pierdut și obiceiul argumentării structurate. Oamenii își formează opiniile pe baza unor concluzii rapide, fără să mai caute justificări solide. Această tendință este vizibilă în special în discuțiile despre alegeri, unde mulți alegători nu își pot susține punctul de vedere cu argumente clare, crede Anfile.
„În vederea emisiunii am stat de vorbă cu mai mulți oameni. Am observat că totul este foarte difuz. În momentul în care discuți mai mult de câteva minute și treci de enunțarea ideilor, nu apare și o susținere în spatele ideilor. Nu mai există opinia structurată, este foarte rară. Lucrul ăsta vine tocmai din abandonarea ideii de argumentare. Lucrăm doar cu concluzii sau, mai rău, lucrăm cu clișee.”, afirmă Damian Anfile.
Emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai” o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul.
Vezi și alte articole:
Ion Cristoiu: „Nicușor Dan s-a oferit ca pe șoseaua de centură, dar nu s-a oprit niciun TIR”
Dan Puric: „România s-a CONTAMINAT cu viruși găzduiți de ai noștri”
Dan Dungaciu: „În câteva luni, Europa va interzice TIKTOK-UL”