Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul are loc pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române. Reamintim că în 2025 se împlinesc 140 de ani de când Bisericii Ortodoxe Române i-a fost recunoscut statutul de Biserică Autocefală și 100 de ani de când a fost ridicată la rangul de Patriarhie.
Lucrările de construcție sunt aproape finalizate, anul acesta urmând să fie instalată crucea pe turla mare, să fie terminate instalațiile interioare, montarea vitraliilor exterioare și structura de rezistență a porticurilor de la intrarea principală.
Catapeteasma pictată în mozaic, de peste 400 de metri pătrați, este cea mai mare de acest fel din lumea ortodoxă. În plus, 220 de pictori lucrează la mozaic în ritm alert, depunând un efort uriaș, sub coordonarea pictorului bisericesc Daniel Codrescu.
„Iubim Biserica fiică a României și așteptăm cu nerăbdare să participăm la sărbătorile oficiale de la București, de anul viitor, dedicate centenarului ridicării la demnitatea patriarhală a Bisericii autocefale din România, de către Patriarhia Ecumenică”, a declarat anul trecut Sanctitatea Sa Bartolomeu I, potriviit informațiilor Basilica.ro.
Într-un mesaj transmis după sfințirea altarului Catedralei Naționale, Patriarhul Daniel a amintit că proiectul acesteia a fost inițiat de Regele Carol I după dobândirea Independenței României.
„Mihai Eminescu și Ioan Slavici au fost primii intelectuali care au susținut ideea construirii în București a „Catedralei Mântuirii Neamului”, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru independența națiunii”, mai preciza atunci Preafericitul Patriah Daniel.
După sfințirea din acest an, Catedrala Națională va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor.
„Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025”,a confirmat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, pentru Trinitas TV.
Reamintim că anul 2025 este unul cu o semnificație aparte pentru Biserica Ortodoxă Română care sărbătorește o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie.
Momentul va fi marcat, pe tot parcursul anului viitor prin manifestări diverse, printre care proclamarea canonizării mai multor sfinți români contemporani și sfințirea mare a Catedralei Naționale.
Primul eveniment dedicat acestei aniversări istorice va avea loc chiar miercuri, în prima zi din an, când 2025 va fi proclamat drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al 20-lea.
SEMNIFICAȚIA anului 2025 pentru Biserica Ortodoxă Română. Momentul special, marcat prin manifestări diverse
Apa, crucea și credința. BOBOTEAZA, sărbătoarea Botezului Domnului, în imagini emoționante de la Patriarhie. Gigi Becali, în genunchi la slujbă