Viceprim-ministrul Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a dat asigurări echipei Băncii Mondiale, cu care s-a întâlnit luni, proiectul bugetului pentru 2025 respectă angajamentelor din planul bugetar-structural pe termen mediu ale României.
Tanczos Barna a avut luni o întrevedere cu directorul executiv din cadrul Băncii Mondiale, Eugene Rhuggenaath, la care a participat și Yasser El-Gammal, Manager de Țară pentru România, în cadrul căreia au fost trecute în revistă cele mai recente evoluții ale relației dintre cele două instituții, inclusiv în contextul lansării în octombrie 2024 a Cadrului de Parteneriat de Țară 2025-2029, a transmis instituția, printr-un comunicat de presă.
Cu această ocazie, ministrul Finanțelor și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant pe care instituțiile Grupului Băncii Mondiale îl acordă în promovarea reformelor și a investițiilor esențiale pentru dezvoltarea României. Totodată, a subliniat că asigurarea echilibrelor macroeconomice reprezintă o prioritate esențială pentru consolidarea rezilienței și creșterea competitivității, necesitând eforturi susținute și coordonate din partea autorităților.
„În actualul context economic și geopolitic dificil, este important să valorificăm pe deplin noul cadru de guvernanță și să îl implementăm în așa fel încât să asigurăm o creștere economică durabilă, precum și realizarea reformelor și investițiilor necesare. Am asigurat echipa Băncii Mondiale că bugetul pentru 2025 reflectă această abordare și urmărește respectarea angajamentelor din planul bugetar-structural pe termen mediu. Ne-am angajat să reducem deficitul la 7% în 2025 și am construit un buget care prevede investiții record, țara noastră continuând să fie pe primele locuri între statele UE, ca nivel al investițiilor publice – ajungând la 7,8% din PIB. Sunt convins că parteneriatul solid dintre România și Banca Mondială ne va ajuta, în continuare, în procesul pe dezvoltare economică”, a declarat Tanczos Barna.
Potrivit sursei citate, parteneriatul de durată al României cu Grupul Băncii Mondiale continuă să joace un rol important, în special în contextul geopolitic actual, care impune eforturi constante pentru o mobilizare eficientă a resurselor și asistenței disponibile.
„Flexibilitatea și capacitatea Grupului Băncii Mondiale de a reacționa rapid pentru a răspunde unor nevoi punctuale se reflectă echilibrat în Cadrul de parteneriat de țară curent. Acesta va permite, prin varietatea oportunităților de sprijin oferite (atât financiar, cât și prin asistență tehnică), susținerea reformelor și a investițiilor prioritare ale României, complementar cu activitatea altor parteneri de dezvoltare”, se arată în comunicatul citat.
În acest context a fost reconfirmat interesul părții române pentru întărirea colaborării în concordanță cu obiectivele de dezvoltare asumate și, astfel, continuarea dialogului pentru identificarea celor mai bune soluții corespunzător nevoilor, au transmis oficialii Ministerul Finanțelor.
Sursa foto: Ministerul Finanțelor
Citiți și:
Tanczos Barna, despre CREȘTEREA prețurilor la alimente în 2025: „O să conteze foarte mult şi anul agricol. Este o inflaţie rezonabilă”
BUGETUL României intră în procedură parlamentară de urgență. Care este programul DEZBATERILOR