Reguli noi pentru piata criptomonedelor: Guvernul Ciolacu II vrea să monitorizeze și să taxeze tranzacțiile în care sunt folosite criptomonedele. Autoritățile vor să transpună în legislația românească reguli europene.
În 2023, au fost declarate câștiguri de 712 milioane de lei din tranzacțiile cu cripto, cu 45% mai puțin față de 2021. Pentru a aduna mai mulți bani la buget, guvernul vrea să reglementeze piața criptomonedelor. Vor fi noi obligații pentru cei care au câștiguri și fac tranzacții.
Modificările ce presupun controale ar putea fi aplicate până la primăvară, înainte de începerea campaniei electorale.
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor de la UDMR, spune:
„Vom ieşi deja cu un proiect de act normativ pentru reglementarea pieţei crypto — autorizarea companiilor care activează în domeniu, modalităţile prin care acestea intră pe piaţă şi impunerea impozitelor pentru tranzacţii”.
Claudiu Cazacu, specialist piețe internaționale, a declarat pentru Știrile PRO TV: „Partea de cunoaștere a clientelei și prevenirea spălării banilor este esențială. Ce se dorește acum este atât o transparentizare a domeniului, cât și o generare de resurse. Ce poate face reglementarea este să inducă niște restricții, controale și verificări, dar e dificil ca această plasă să acopere tot spectrul posibilităților de schimb comercial.”
Autoritățile vor avea date clare, cu nume și prenume, pentru a preveni spălarea banilor. Bitcoinul a ajuns să valoreze peste 100.000 dolari. Odată cu implementarea taxelor, ar apărea noi afaceri care să se ocupe de intermedierea schimburilor criptomonedelor și monedelor clasice, dar și cele care vor raporta către stat.
Datele ANAF arată că au scăzut sumele declarate din criptomonede.În 2022, au fost declarate 818 milioane de lei din tranzacțiile cu criptomone. În 2023, suma declarată a fost de 712 milioane de lei. În 2021, a fost declarată o sumă de peste 1,3 miliarde de lei. În România se plătesc două taxe – impozitul de 10% și contribuția la sănătate.
În 2022, ANAF a descoperit 100 persoane fizice și firme au avut câștiguri nedeclarate de 850 milioane de lei.
Andi Cristea, europarlamentar, spune că România este obligată să respecte regulamentul european, avem datoria de a sprijini industria autohtonă, în special exchange-urile românești de cripto.
„Industria crypto, deși inovativă, poate fi riscantă, reglementarea trebuie să protejeze investitorii, fără a sufoca inovația locală”.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Suma URIAȘĂ la care ar putea ajunge un bitcoin în 2025. Predicțiile experților în criptomonede