Controlul E.ON Energie România de către Ungaria, un risc al SECURITĂȚII NAȚIONALE. Burduja a sesizat CEISD, implicit serviciile secrete

Controlul E.ON Energie România de către Ungaria, un risc al SECURITĂȚII NAȚIONALE. Burduja a sesizat CEISD, implicit ser
📅 2025-01-15

Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD) în legătură cu tranzacţia prin care compania de stat ungară MVM Zrt. (MVM Group) intenţionează să achiziţioneze divizia de furnizare gaze şi energie electrică a E.ON Energie România, potrivit unui comunicat. Ministerul Energiei a arătat că, în urma unei analize riguroase, a identificat multiple teme de analiză aprofundată privind impactul posibilei tranzacţii asupra securităţii naţionale a României, citează g4media.

Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe are drept de veto pentru o astfel de tranzacție. Din această comisie fac parte și reprezentanți ai serviciilor secrete.

Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în 2025, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente. Cele două companii au decis să nu facă publică valoarea tranzacţiei. Grupul MVM este principalul furnizor de energie din Ungaria, o companie deţinută 100% de stat, care ocupă locul şase în Europa Centrală.

E.ON Energie România, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale şi energie electrică din ţară, deserveşte aproximativ 3,4 milioane de clienţi. E.ON Assist Complet este o companie regională specializată în servicii energetice, care oferă soluţii pentru instalarea şi întreţinerea infrastructurii.

MVM Zrt., relaţii comerciale prietenești cu Gazprom şi Rosatom

Economedia a scris în premieră, în vara anului 2024, despre această tranzacție.

Referitor la legăturile cu Federaţia Rusă, Ministerul Energiei aminteşte că MVM Zrt. are relaţii comerciale extinse cu Gazprom şi Rosatom, companii ruseşti aflate sub sancţiuni internaţionale, prin care Ungaria îşi menţine o dependenţă ridicată de gazele naturale şi tehnologia nucleară din Rusia.

„Au fost identificate elemente de „decisive influence, shadow control, influence by economic dependence şi effective control”, atât în cadrul MVM Grup cât şi al societăţii prin intermediul căreia se intenţionează cumpărarea pachetului majoritar al E.ON Energie România”, se arată în comunicatul citat.

Distibuția de gaze și curent poate ajunge sub controlul Rusiei

Totodată, Ministerul Energiei susţine că, din analiza documentaţiei depuse de MVM, rezultă că structura contractuală şi clauzele aferente tranzacţiei generează o posibilitate de cesiune ulterioară a participaţiilor cumpărate de la E.ON Energie România către entităţi din afara Uniunii Europene sau către alte entităţi care nu figurează ca părţi iniţiale ale tranzacţiei.

Astfel, Ministerul Energiei avertizează că această vulnerabilitate contractuală poate facilita transferul indirect al controlului către actori economici sau politici ce nu respectă rigorile şi standardele de conformitate impuse de legislaţia europeană în domeniul energetic şi transparenţă a tranzacţiilor.

Pe de altă parte, instituţia precizează că a fost identificată lipsa unor garanţii legale şi contractuale în protejarea datelor companiei E.ON Energie România şi ale datelor cu caracter personal ale peste 3 milioane de clienţi români.

„S-au constatat declaraţiile incomplete şi provenienţa neclară a fondurilor MVM pentru această achiziţie, ridicând suspiciuni privind respectarea legislaţiei europene în materie de prevenire a spălării banilor şi a regulilor concurenţiale. Trebuie analizată şi valoarea propusă a tranzacţiei. Există date conform cărora raporturile comerciale ale MVM cu companii controlate de Federaţia Rusă au la bază prestarea unor bunuri şi servicii la tarife care generează o capitalizare indirectă a grupului MVM cu fonduri din afara Uniunii Europene”, se mai arată în documentul citat.

Strategia companiei nu bate cu interesele României

În plus, ME sesizează conflictul cu strategiile energetice naţionale arătând că informaţiile din documentaţia MVM de a reduce consumul de gaze naturale contravin Strategiei Energetice a României şi Programului de Guvernare 2024-2028, care prioritizează extinderea accesului populaţiei la reţelele de gaz şi valorificarea resurselor interne.

De asemenea, autorităţile de la Bucureşti susţin că au fost analizate comparativ tranzacţii similare, cum este cazul achiziţiei producătorului de trenuri Talgo în Spania, care au fost respinse din cauza legăturilor MVM cu entităţi ruseşti şi a influenţei politice exercitate de Guvernul ungar. Acest exemplu relevă o practică documentată a utilizării unor achiziţii strategice pentru a consolida interesele geopolitice ale Rusiei în diverse state membre UE, subliniază comunicatul.

Segastian Burduja: „România are obligaţia de a-şi proteja suveranitatea şi interesele strategice”

„România are obligaţia de a-şi proteja suveranitatea şi interesele strategice. Nu vom permite ca sectoarele critice, precum cel energetic, să devină vulnerabile în faţa unor jocuri geopolitice sau economice care nu respectă principiile noastre europene de concurenţă, transparenţă şi piaţă unică. Vom acţiona ferm şi neechivoc pentru a apăra securitatea naţională a României şi securitatea energetică a Uniunii Europene, care trebuie să scape definitiv de dependenţa faţă de gazul rusesc.

Şantajul energetic trebuie să rămână o amintire tristă a trecutului, iar viitorul trebuie să fie cel al unei independenţe energetice reale, nu cea pe care o invocă cei care, de fapt, ne aruncă înapoi în braţele Moscovei. Aceasta este adevărata suveranitate: să nu depindem de nimeni. Eventual, să depindă alţii de noi. Energia României trebuie să rămână doar în slujba românilor”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, citat în comunicat.

Sesizarea formulată de Ministerul Energiei către Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD) reprezintă un demers procedural conform legislaţiei naţionale şi europene, care nu aduce atingere principiului libertăţii economice, susţine Ministerul Energiei, care arată că respectă dreptul persoanelor juridice de drept privat de a iniţia, negocia şi încheia contracte, în condiţiile respectării cadrului legislativ aplicabil, inclusiv normele privind asigurarea securităţii naţionale, concurenţa loială şi integritatea lanţului de aprovizionare cu energie.

Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat, în luna decembrie a anului trecut, un acord privind achiziţia diviziei de soluţii pentru gospodării şi clienţi a companiei E.ON din România.

Conform acordului, MVM va achiziţiona o participaţie de 68% în cadrul E.ON Energie România şi o participaţie de 98% în E.ON Asist Complet, se menţiona într-un comunicat al grupului ungar.

Citiți și: Compania de stat ungară MVM Group, acord cu E.ON Energie România pentru a CUMPĂRA pachetul majoritar. Declarațiile oficialilor

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

H. D. Hartmann: „Trump dorește să rescrie regulile păcii de după Al Doilea Război Mondial”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, H. D. Hartmann, profiler, analist și jurnalist, a analizat evoluțiile geopolitice globale și impactul pe care revenirea lui Donald Trump la Casa Albă l-ar avea asupra echilibrului internațional. Analistul consideră că nu asistăm la o schimbare de regim, ci ...

Bogdan Teodorescu: „Există posibilitatea să apară un candidat surpriză/ Câștigă cel care va lua voturile PSD”

Bogdan Teodorescu, profesor în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, invitat în emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai”, a discutat despre provocările campaniei prezidențiale din 2024. El a subliniat că succesul în alegeri nu depinde de merit, ci de poziția pe lista candid...

Ce legume NU se țin la frigider deoarece se strică. Multe gospodine fac această greșeală

Adesea, frigiderul este considerat un loc sigur pentru păstrarea alimentelor, dar nu toate produsele beneficiază de pe urma temperaturilor scăzute. Mai mult, unele legume își pierd gustul și textura, ba chiar pot deveni rapid necomestibile dacă sunt depozitate în frigider. Este o greșeală pe care...

Bogdan Teodorescu: „Georgescu este cel mai bine clasat, are șanse să ajungă președintele ROMÂNIEI”

Bogdan Teodorescu, profesor în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, invitat în emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai”, a analizat șansele principalilor candidați la alegerile prezidențiale, subliniind că un tur al doilea cu doi suveraniști este improbabil. El a vorbit de...

H. D. Hartmann: „Călin Georgescu nu m-a convins”

Într-o ediție transmisă live de Gândul, H. D. Hartmann, profiler, analist și jurnalist, a discutat despre Călin Georgescu și despre motivele care l-au determinat să se îndoiească de acesta. Hartmann a declarat că nu a fost convins de Georgescu în urma unui interviu acordat lui și lui Marius Tucă....

Trei hoți de cabluri din Mureș au păgubit infrastructura feroviară de 150.000 de lei. Au fost prinși după luni întregi de căutări

Doi bărbaţi şi o femeie din judeţul Mureş au furat luni întregi cabluri din infrastructura feroviară. Ancheta declanşată de poliţiştii din Cluj, acolo unde au avut loc o parte din infracţiuni, arată că prejudiciul cauzat este de 150.000 de lei. Cei trei au fost reţinuţi, miercuri, în urma unor pe...

MAE: 12 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, evacuați de URGENȚĂ la București

Ministerul Afacerilor Externe anunță că 12 pacienți palestinieni, alături de cei 35 de membri ai familiei acestora, au fost evacuați de urgență din Fâșia Gaza și transportați la București. Cinci dintre persoanele evacuate vor beneficia de tratament în spitalele din București, iar ceilalți vor fi ...

De ce să nu consumi fructe SEARA. Specialiștii atrag atenția: „Nu e bine”

Iată de ce nu este bine să consumi fructe seara. Acest obicei aparent banal îți poate da organismul peste cap. Specialiștii atrag atenția: „nu e bine”. Alimentația este esențială pentru buna funcționare a organismului. Este bine să ai un un meniu echilibrat, în așa fel încât să te poți bucura de ...

O nouă BANCĂ pe piața din România, de la 1 ianuarie 2025

Cea mai mare bancă din Polonia, PKO Bank Polski, și-a început activitatea în București de la 1 ianuarie 2025. Instituția își propune să sprijine companiile poloneze din România și, în același timp, să finanțeze companiile locale. Filiala deschisă de PKO Bank Polski la București este a patra sucur...

Ce fac românii pentru a plăti un RCA mai ieftin. Fenomenul nu este deloc nou

Cu toate că mașinile sunt făcute să se miște, societățile de asigurare îi taxează pe șoferi după locul fix al domiciliului. Astfel, cei care locuiesc într-un județ cu multe accidente ajung să plătească un RCA mult mai mare decât restul. Cum șoferii au descoperit asta, a început ceea ce se poate c...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.