Într-o ediție transmisă live de Gândul, invitatul Dan Dungaciu vorbește despre electoratul suveranist din România și modul în care acest tip de electorat ar putea fi câștigat, sub conducerea unei coaliții de tip suveranist și conservator. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu explică faptul că electoratul suveranist este mai vast decât am văzut noi la vot. El spune că există o anumită parte a electoratului cu valori suveraniste, care însă nu a fost convinsă să iasă la vot din cauza ofertei electorale slabe pe acest palier.
„Suveranismul, numiți-l cum doriți, în România, are o reprezentare mai mare decât cele 5 milioane care au fost la vot. Faptul că între turul 1 și turul 2 nu au venit mai mulți este, în parte, datorat și zonei de electorat, potențial electorat, care nu a fost convinsă. Noi vorbeam despre așa-numiții suveraniști cu papion, ca să spun așa, care există nu numai în urbanul mare, ci și în urbanul mic, mai ales, nu? Profesori intelectuali din această zonă, care nu au fost neapărat convinși de data aceasta.”
Sociologul dă exemplul liderul american Donald Trump, care a reușit să atragă și acest tip de electorat, concentrându-și discursul din timpul campaniei pe modul în care poate face America o țară mai bună, evitând subiectele controversate.
„Întrebarea fundamentală, din punctul meu de vedere, este dacă e suficient ca un lider să-i cuprindă pe toți. Adică, e posibil în România ca un lider suveranist, politic, vorbim de politică, nu de noi aici, să cuprindă toată această paletă suveranistă, care este foarte amplă, foarte supărată, una pe anumite categorii și altele pe altă factură? Asta n-a reușit să facă decât Donald Trump. În campania electorală pe care am urmărit-o cu mult mai mult interes decât pe cea din România, Donald Trump, în toate meeting-urile țării, n-a menționat nici o chestiune controversată. Ideea principală a lui a fost America bunului simț. N-a vorbit nici de fraudarea alegerilor din 2020. Nimic care să supere pe cineva. I-a luat, a încercat să ia pe toți. Sigur că cei care erau ai lui, tot timpul îi trăgea cu ochiul un pic, dar nu asta a fost mesajul. El avea baza asigurată și a început să crească. Asta a fost mesajul. Acum, el a fost singurul care a reușit să atragă o masă enormă de electorat și să câștige.”
Dungaciu este de părere că singura modalitate prin care se poate face asta și în România este de a oferi electoratului suveranist o mai mare varietate din punct de vedere al ofertei politice.
„Întrebarea este dacă România poate avea un singur lider. Și probabil că pentru a strânge toată această masă potențială de vot suveranist, de vot nemulțumit sau de vot de opoziție față de vechiul regim, de vot de revoltă, de vot de protest. Asta este votul. Acestea sunt partidele de protest. Poate că mai mulți lideri care să acopere tronsoane mai mari ar duce această stare de spirit și acest protest peste 50%.”