Într-o ediție transmisă live de Gândul, sociologul Dan Dungaciu a abordat subiectul conflictului din Ucraina, subliniind că, din perspectiva sa, în cazul unui conflict major, singurul parteneriat viabil pentru România rămâne cel cu Statele Unite ale Americii. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Dan Dungaciu învinovățește administrația Biden pentru pierderea unei mari părți din teritoriu în Ucraina, în contextul conflictului cu Rusia. Sociologul afirmă că, având în vedere faptul că Donald Trump refuză să intervină cu armata americană, singura variantă a președintelui ucrainean rămâne aceea de a accepta termenii negocierilor cu Rusia.
„Deci, din punctul acesta de vedere, Federația Rusă știe că are avantajul. Spune clar: noi vrem asta. Ne dați prin negocieri politice sau ni le luăm singuri, pe front. Donald Trump a declarat că nu are cum să-i oprească, nu intru în război, nu mă interesează să-i opresc, n-am ce să le fac. Iar domnul Zelenski acceptă condițiile de negociere, pentru că, din păcate, nu mai plecăm de la zero. Situația de pe front este clară, după trei ani de război, Ucraina a pierdut 20% din teren.”
Ucraina se află într-o situație dificilă, deoarece, fără sprijin militar din partea americanilor sau a Europei, singura opțiune rămasă este negocierea, care nu va fi ușoară pentru ei, spune Dungaciu.
„Războiul domnului Biden s-a încheiat, în sensul că mandatul lui s-a terminat, lăsând în urmă o Ucraină cu 20% din teritoriu pierdut. Și asta în ciuda sancțiunilor impuse Federației Ruse, în ciuda armelor și munițiilor trimise, în ciuda tuturor ajutoarelor acordate. Trump, care a promis în campanie că oprește războiul. Dar nu am cum să-i opresc pe ruși. Cine poate să-i oprească? O armată europeană puternică? S-a spus că Europa va interveni decisiv și va face prăpăd, dar iată că nu intervine. Dacă trupele europene nu intră, și oricum nu există o forță europeană reală unificată, atunci cine să-i oprească pe ruși? Americanii? Dar americanii au spus clar de la început, nu intrăm acolo, nu aplicăm articolul 5 NATO, nu intervenim militar direct. Prin urmare, dacă nici americanii nu se implică, atunci înseamnă că nimeni nu-i poate opri pe ruși. Iar în aceste condiții, singura opțiune viabilă este negocierea. Consecințele, din păcate pentru Ucraina, vor fi complicate.”
Administrația Statelor Unite a anunțat deja că nu va mai suplimenta ajutoarele pentru Ucraina, menționează invitatul, subliniind situația dificilă a țării. Dungaciu este de părere că un ajutor venit din partea țărilor europene ar fi de prisos, având în vedere cât de mult au avansat rușii, fiind imposibil, crede el, să-i mai poată scoate de pe teritoriul Ucrainei
„Senatorul Rubio a spus astăzi că, odată ce se epuizează ajutoarele promise de administrația Biden, America nu are intenția să continue livrările de armament către Ucraina. Cea mai proastă veste posibilă pentru Ucraina. Asta înseamnă, practic, game over. Ce fac europenii? Se mobilizează? Și ce oferă? Armament și muniție, dar pentru ce scop? Pentru că știm clar, în acest moment, ucrainenii nu mai pot scoate rușii din teritoriile ocupate. Cu greu îi mai pot opri. Și nici asta nu mai reușesc pe deplin. Așadar, ce fac europenii? Cu toată retorica lor războinică, cu toată vitejia declarativă, să nu uităm, războiul se desfășoară pe sângele, pe trupurile și pe clădirile ucrainene. Nu pe sângele european, europenii nu luptă.”
Date fiind aceste lucruri, Dan Dungaciu crede că singura șansă a României în fața unei eventuale amenințări ar fi America. El susține că un parteneriat strâns cu Statele Unite ar putea asigura securitatea țării noastre, chiar dacă acest lucru ar implica anumite sacrificii din partea românilor.
„Și atunci, întrebarea fundamentală, pe care o repet de nenumărate ori, cum îți asiguri securitatea în aceste condiții? Prin parteneriat cu o Europă care nu poate nici măcar să-i oprească pe ruși în Ucraina? Printr-un parteneriat cu o Ucraină care, fără sprijin american, e vulnerabilă? Sau printr-o relație strânsă cu America, în care să fii totuși conectat la ceea ce se negociază între americani și ruși, fie ele negocieri morale sau imorale? Pentru că, iertați-mă, nu e prima dată când americanii și rușii poartă negocieri imorale. Republica Socialistă România este consecința unor astfel de înțelegeri, făcute de sovietici, americani și britanici. Am pierdut 15% din teritoriu în urma unor astfel de negocieri. Am trecut prin asta. Singura diferență este că acum avem televiziune, TikTok, Facebook și putem vorbi despre ce se întâmplă.”
Dungaciu încheie prin a face o analogie cu modul în care fostul președinte Biden a gestionat acest conflict, susținând Ucraina suficient cât să reziste atacurilor rusești, dar niciodată suficient cât să câștige. În contrast, Trump carea susține că va pune capăt conflictului, așa cum le-a promis alegătorilor săi.
„Biden a intrat în acest război pe care nu l-a câștigat, dar pe care l-a gestionat astfel încât să nu fie nici înfrânt complet, nici câștigător. În final, l-a pierdut, cel puțin formal. A fost un președinte de mijloc. Trump are acum un mandat clar din partea electoratului să oprească războiul. Și îl va opri.”