Adrian Năstase: „SUA și-au pierdut sensul MISIUNII lor în lume”

Adrian Năstase: „SUA și-au pierdut sensul MISIUNII lor în lume”
📅 2024-10-18

Într-o ediție transmisă live de Gândul, fostul premier Adrian Năstase a analizat transformările politice și identitare din Statele Unite, subliniind că, după Războiul Rece, națiunea americană a pierdut o parte din scopul și unitatea sa inițială. În opinia fostului premier, lipsa unui adversar clar și o nouă „bătălie generalizată” împotriva ordinii mondiale actuale sunt elemente care contribuie la instabilitatea globală. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

Adrian Năstase a menționat că în ultimele decenii, Statele Unite au experimentat o pierdere a identității lor internaționale, după ce lupta împotriva comunismului, care a fost un liant puternic în perioada Războiului Rece, s-a încheiat. Fără această misiune clară, SUA par să fie într-o criză identitară.

„Când s-a terminat Războiul Rece, se punea întrebarea: ce mai înseamnă să fii american? Statele Unite și-au pierdut oarecum sensul misiunii lor în lume,” a declarat Năstase.

Năstase a atras atenția asupra noii rivalități dintre Statele Unite și China, comparând-o cu tensiunile de odinioară dintre America și Rusia. În opinia sa, China devine un nou adversar global, însă relația dintre cele două puteri este încă neclară și complicată.

„China devine un fel de adversar, un fel de umbră foarte puternică, la ceea ce reprezenta la un moment dat Rusia ca adversar,” a explicat el.

Năstase a subliniat că asistăm la o „bătălie generalizată” împotriva ordinii mondiale stabilite după Al Doilea Război Mondial. Această bătălie este condusă de mai multe state, printre care China și Israel, fiecare cu propriile obiective strategice.

„Asistăm la ceea ce eu cred că poate fi numită o bătălie generalizată împotriva ordinii mondiale de după încheierea Războiului Rece,” a afirmat fostul premier.

Israelul, conform lui Năstase, joacă un rol important în schimbarea echilibrului geopolitic actual. El a punctat că statul israelian încearcă să-și extindă coridorul de securitate în Orientul Mijlociu, contracarând ordinea internațională bazată pe rezoluțiile ONU.

„Israelul duce o bătălie împotriva unei ordini bazate pe rezoluțiile ONU, încercând să își construiască un coridor de securitate mai larg,” a adăugat Năstase.

Năstase a încheiat comentariile sale referindu-se la situația României și la necesitatea de a nu ignora schimbările rapide din jurul său. El a folosit o paralelă ironică cu o discuție imaginară între Nicolae și Elena Ceaușescu pentru a sublinia cât de în urmă rămâne țara în fața acestor provocări globale.

„Să nu ne îngrijorăm, noi suntem cu 500 de ani în urmă,” a spus Năstase, citând o discuție fictivă între soții Ceaușescu.

Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Consilierii PSD București au depus un proiect pentru adăugarea unei întrebări la referendumul lui Nicușor Dan

Consilierii generali ai Partidului Social Democrat au depus, astăzi, un proiect de hotărâre pentru adăugarea unei întrebări extrem de importante, în cadrul referendumul propus de primarul general, se anunță într-un comunicat al PSD București.   […]

Armata israeliană anunță că a ucis doi teroriști care s-au infiltrat în Israel din Iordania

Armata israeliană transmite că a eliminat doi teroriști care s-au infiltrat în Israel din Iordania, în zona Mării Moarte. Cei doi au fost uciși după ce au deschis focul asupra trupelor israeliene, mai arată IDF. […]

Educatoare din Brăila, filmată în timp ce LOVEȘTE o fetiță în clasă pentru că făcea gălăgie

Imagini șocante au fost surprinse într-o grădiniță din Brăila, unde o fetiță în 1 an și 8 luni a fost lovită de o educatoare pentru că facea gălăgie. După apariția filmării, polițiștii s-au autosesizat și […]

Ireal cât a costat rochia de mireasă a lui Theo Rose. ”Ce modestă ești”

Cât a costat rochia de mireasă a lui Theo Rose. Fanilor nu le-a venit să creadă când au auzit prețul: ”Ce modestă ești!” Îndrăgita artistă Theo Rose s-a căsătorit cu Anghel Damian, într-o ceremonie discretă, […]

Horoscop 19 octombrie 2024. ZODIA care se bazează pe intuiție

Aceasta este o zi bună pentru a renunța. Află ce îți rezervă astrele pentru ziua de sâmbătă, 19 octombrie 2024. Berbec Creativitatea ta este la apogeu, deși este posibil să nu fii conștient de acest […]

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.