Mitologia greacă continuă să reprezinte un subiect de interes în societate, pe măsură ce sunt scoase la lumină tot mai multe mărturii arheologice, dincolo de scrieri din vremurile antice. Unul dintre cei mai respectați zei în vechea Elada era Hermes, fiul lui Zeus și al nimfei Maia, fiica lui Atlas și una dintre pleiade. Numele său provine din termenul grecesc ”herm”, care poate însemna morman de pietre sau punct de reper, făcând referire probabil și la locul său de naștere – o peșteră de pe Muntele Cyllene.
Încălțat în sandale cu aripi, Hermes are capacitatea de a se mișca rapid între lumea pământească și lumea divină. Este astfel considerat zeul mesager din mitologia greacă, cel care face legătura dintre cele două lumi – cea a oamenilor și cea a ființelor supranaturale. Este chiar protector al curierilor, al păstorilor și al turmelor de animale, precum și un apropiat al mincinoșilor, hoților și oratorilor.
Se credea în acele vremuri antice că Hermes îi protejează și pe cei pasionați de jocuri de noroc. După cum se știe, forme de gambling erau practicate din cele mai vechi timpuri, iar grecii antici se rugau la Hermes pentru ca norocul să fie de partea lor. Iată un motiv în plus pentru care producătorul de software de cazinou EGT Digital a creat jocul Hermes Fortunes. Aceeași temă este abordată și de alte sloturi online Romania precum Hermes Bonanza de la Wishbone sau Wings of Hermes de la Jade Rabbit Studios.
Numele lui Hermes a inspirat și o celebră casă de modă din Franța, înființată în anul 1837. Alegerea acestei brand vine de la numele fondatorului său, însă este evidentă rezonanța mitologică atât de bine primită în industria fashion, mai ales că zeul grec Hermes era asociat cu zona de comerț și cu norocul în orice inițiativă. Casa de modă Hermes este cunoscută ca fiind specializată în pielărie, accesorii, parfumerie, bunuri de lux și prêt-à-porter.
Hermes a fost portretizat drept un bărbat tânăr, atletic, cu sau fără barbă – în funcție de perioada din care provin mărturiile istorice. Avea înfățișarea unui călător, iar în multe interpretări grafice purta un halat lung până la genunchi și o mantie.
Super puterea sa era ilustrată de cizmele înaripate pe care le avea mereu. Acestea îi permiteau să călătorească între lumea muritorilor și cea a zeilor nemuritori, cu viteza luminii. Apare menționată și pălăria petasos (prima pălărie cunoscută în lume), care uneori avea la rândul ei aripi. Toiagul lui Hermes, decorat cu doi șerpi, îl ajuta pe zeu să îi adoarmă sau să îi trezească rapid pe oameni.
Un foarte bun orator, zeul Hermes comunica excelent atât cu ceilalți zei, cât și cu muritorii de rând. Era stăpânul granițelor și avea atât elemente pozitive (de exemplu ospitalitatea), cât și negative (viclenia). Mai puțin cunoscut este faptul că oamenii îl considerau influent și asupra fertilității, în special la bărbați. Aceștia din urmă se rugau la Hermes pentru a putea avea moștenitori puternici.
Hermes a avut la rândul său mulți copii (la fel ca cei mai mulți zei), printre care Pan – jumătate om, jumătate capră. Hermafrodit sau Hermaphroditus i-a avut drept părinți pe Hermes și Afrodita, celebra zeiță a frumuseții. Crescut de naiade, această zeitate androgină era descrisă drept având caractere ale ambelor genuri.
Există numeroase mituri legate de Hermes. El ar fi fost cel care le-a reunit pe Persefona cu mama sa, Demetra, precum și cel care l-ar fi ajutat pe Hercule să îl prindă pe câinele cu 3 capete, Cerberus, aflat în lumea subterană.
Un mit aparte vorbește despre modul viclean în care Hermes a intrat în grațiile zeiței Hera, despre care se știe că avea un temperament vulcanic. Deghizat în Ares, fiul lui Hera, Hermes a reușit să se apropie de aceasta, în cele din urmă fiind acceptat ca parte din familia zeilor de rang deplin.
Furtul vitelor lui Appolon, uciderea gigantului Argus, legătura cu Khione, salvarea lui Ares dintr-un vas de aramă și ajutorul acordat lui Ulise sunt alte fapte mitologice asociate cu Hermes.