Pe măsură ce perioada sărbătorilor de Crăciun s-a apropiat, clienții au crescut numărul achizițiilor, pentru a cumpăra cadouri pentru copii și adulți.
Președintele InfoCons, Sorin Mierlea, a declarat: „În acest context, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu sfaturi esențiale legate de siguranța achizițiilor cadourilor de la Moș Crăciun”.
InfoCons oferă clienților Aplicația Europeană Gratuită InfoCons pentru a fi la curent cu toate avertismentele emise de Uniunea Europeană. Consumatorii pot accesa alertele pentru produsele nealimentare, care sunt actualizate zilnic și includ o varietate de detalii, prin descărcarea aplicației din App Store, Google Play sau App Gallery.
Cadourile achiziționate, în special de Crăciun, pot fi verificate prin scanarea codului de bare pentru a vedea dacă produsul a primit sau nu o alertă. Consumatorii pot obține informații despre dreptul lor la garanție și dreptul de returnare de la InfoCons.
În conformitate cu legile Uniunii Europene, dacă produsele pe care le-ați cumpărat sunt defecte sau nu se potrivesc descrierii, comerciantul trebuie să le repare, să le înlocuiască fără costuri suplimentare, să le reducă prețul sau să vă restituie întreaga sumă plătită.
Garanția gratuită de două ani pentru toate produsele: indiferent dacă cumpărați produse online, din magazin sau prin poștă, aveți întotdeauna dreptul la o garanție gratuită de două ani.
Această garanție minimă de două ani este suficientă. Totuși, legile țării tale vă pot oferi o protecție suplimentară. De obicei, numai în cazul în care înlocuirea sau repararea nu este posibilă, aveți dreptul să solicitați o rambursare parțială sau integrală. S-ar putea să nu aveți dreptul să solicitați despăgubiri pentru un defect minor, cum ar fi o zgârietură pe ambalajul unui CD.
Producătorii sau magazinele vă pot oferi adesea o garanție suplimentară, care poate fi inclusă în prețul de vânzare sau poate fi cumpărată separat.
Această garanție vă poate oferi mai multă protecție, dar nu poate înlocui sau reduce garanția minimă de doi ani la care aveți dreptul în conformitate cu legile UE.
În mod similar, dacă un magazin oferă un produs nou la un preț mai mic, dar fără garanție, nu beneficiați de protecție suplimentară. Cu toate acestea, dacă produsul se dovedește a fi defect sau nu corespunde descrierii, aveți dreptul la o garanție gratuită de două ani.
În Regatul Unit, aveți dreptul de a returna bunurile pe care le-ați achiziționat pe internet sau prin alte metode de vânzare la distanță (cum ar fi prin telefon, prin poștă sau de la un comis voiajor) în termen de 14 zile pentru a obține o rambursare completă a sumei plătite. E suficient să vă răzgândiți; nu aveți nevoie de un motiv special pentru a face acest lucru.
Perioda de reflecție de 14 zile nu este valabilă pentru fiecare produs. Acestea sunt câteva excepții:
– bilete pentru zboruri și trenuri, bilete pentru concerte, rezervări pentru hoteluri, închirieri de mașini și servicii de catering care au fost rezervate în intervale de timp specifice
– alimente și băuturi care sunt livrate la domiciliu în mod regulat (de exemplu, de un lăptar)
– Produsele care sunt fabricate la comandă au fost clar personalizate
– înregistrări audio-video sau programe informatice care au fost sigilate, cum ar fi DVD-urile, pe care le-ați desigilat imediat după ce le-ați primit
– conținutul digital disponibil pe internet, dacă ați început să-l descărcați sau să-l vizualizați deja și ați acceptat că vă pierdeți dreptul de a vă retrage din contractul de achiziție odată ce ați început să-l descărcați sau să-l vizualizați
– bunuri cumpărate de persoane fizice, nu de la firme sau comercianți
Sorin Mierlea adaugă: „Contractele urgente de reparații și întreținere – dacă sunați un instalator pentru a-l ruga să vă repare un duș, nu puteți anula lucrarea după ce ați stabilit prețul serviciului”, potrivit antena3.ro