Într-o ediție transmisă live de Gândul a emsiunii Ai aflat! Cu Ionuț Cristache, jurnalistul Doru Bușcu a vorbit despre posibila -și foarte probabila- implicare a lui Ilie Bolojan în conducerea viitorului guvern. În opinia sa, Bolojan este una dintre puținele figuri politice care au reușit să își păstreze credibilitatea în ultimii ani. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Ionuț Cristache.
Doru Bușcu a început prin a remarca faptul că Bolojan și-a consolidat o imagine pozitivă în ultimele luni, fiind perceput drept un om serios și disciplinat.
„Prin prestația lui din ultimele luni, așa, Bolojan a făcut o impresie, a cumulat o notorietate, s-a ținut de cuvânt, a fost disciplinat în raport cu promisiunile lui. L-a susținut pe Crin Antonescu când a fost cazul, ca liberal, l-a susținut apoi pe Nicușor Dan. N-a făcut gafe, n-a făcut greșeli, n-a mințit.”, a declarat jurnalistul.
Ionuț Cristache a mai adăugat că gesturi precum acela de a secretiza costurile deplasărilor prezidențiale ale fostului președinte, Klaus Iohannis au fost bine primite de opinia publică.
„A făcut și festul ăla de imagine apreciat de foarte multă lume, și anume desecretizarea exceselor lui Klaus Iohannis, avioanele și deplasările.”, l-a completat Cristache.
Deși are credibilitate, Bolojan nu poate conduce un guvern fără sprijin real în Parlament. Doru Bușcu a atras atenția că sprijinul politic este esențial, iar în actualul context, PSD pare singura variantă viabilă.
„Ilie Bolojan, dacă își va asuma această perspectivă politică executivă, să ia taurul de coarne, trebuie să se bazeze pe sprijin politic. Sprijinul politic nu are cum să vină fără PSD. Dar dacă PSD nu vine, să ne imaginăm că lui îi va fi foarte greu să-și asume un guvern minoritar.”, explică Bușcu.
În plus, PNL-ul pe care l-ar reprezenta Bolojan nu este un partid unit, ci unul cu multe conflicte interne, a mai spus Bușcu.
„Un PNL care lunecă armonios spre guvernare și spre o liniște politică? Nu, acolo sunt răni deschise, frustrări, meciuri, revanșe.”, adaugp el.
Bușcu a vorbit și despre posibilitatea formării unei majorități din mai multe fragmente politice, inclusiv din traseiști, dar a atras atenția că o astfel de construcție ar fi riscantă și instabilă.
„Restul ar trebui să-și adune dintr-o eventuală smulgere de parlamentari de la PSD, de Victor Ponta, de din niște traseiști de pe la AUR, de la POT, de la așa, pentru că e ușor, puterea trage repede, nu? Oportuniști. Numai că e o majoritate foarte instabilă.”, declară el.
Chiar dacă o astfel de coaliție ar fi posibilă cu sprijin instituțional, Bușcu avertizează că nu ar fi una solidă.
„Dacă ar reuși să facă, până la urmă sunt convins că, cu ajutorul instituțiilor statului, cu promisiuni, cu resurse materiale, ar reuși să facă o majoritate. Însă ar fi o majoritate fluctuantă, imperfectă, riscantă.”, a conchis Bușcu.