Prioritatea noului guvern, cu puteri depline, va fi să aprobe pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului şi restabilirea echilibrului bugetar, care trebuie prezentat Comisiei Europene, a transmis ministrul Finanțelor, vicepremierul Tanczos Barna, joi, după ce i-a prezentat preşedintelui Nicuşor Dan situaţia execuţiei bugetare pe 2025.
Tanczos Barna a detaliat, într-o postare video pe Facebook, principalele concluzii după întâlnirea pe care a avut-joi, în care i-a prezentat președintelui ales Nicușor Dan situația bugetului, situația execuției bugetare pe anul 2025, măsurile luate deja pentru reducerea cheltuielilor și măsurile pentru consolidarea fiscală.
„Împreună cu domnul ministrul Boloș (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene – n.r.) am vorbit, de asemenea, despre obligațiile României în ceea ce privește PNRR-ul, negocierile deja purtate, responsabilitățile și angajamentele României ca stat membru în procesul de consolidare a veniturilor fiscale, consolidare fiscal-bugetară. Mă bucur că domnul președinte ales Nicușor Dan tratează cu maximă seriozitate și atenție aceste probleme sunt cele mai importante. Într-adevăr, în primele săptămâni, luni ale mandatului dânsului sunt cele mai importante în privința formării noului guvern plin cu rupte depline, care trebuie să aprobe pachetul de măsuri de consolidare fiscală și de reducere a cheltuielilor care trebuie prezentat Comisiei Europene”, a transmis Tancsoz Barna.
Demnitarul și-a exprimat convingerea și președintele Nicușor Dan va reprezenta, de asemenea, un suport nu doar personal, ci și instituțional în ceea ce privește implementare acestor măsuri și de finalizare a negocierilor cu Comisia Europeană.
„Sper ca în cel mai scurt timp posibil, România va avea un guvern cu puteri depline, un guvern care va avea o susținere parlamentară puternică care să ducă mai departe aceste măsuri de reducere a cheltuielilor și de consolidare fiscală. În primele zile după alegeri am avut deja semnale pozitive din partea piețelor naționale internaționale, monetare, de capital, am avut o apreciere a leului, am avut o creștere a burselor, am avut o reducere a costurilor de finanțare a deficitului bugetar”, a spus Tanczos Barna.
Potrivit ministrului, este foarte clar că avem nevoie de un guvern cu puteri depline în cel mai scurt timp posibil ca să ducem mai departe aceste tendințe pozitive.
„Până atunci, Ministerul Finanțelor asigură acest interimat, asigură această perioadă de tranziție, în care asigurăm plata salariilor, pensiilor, investițiilor, în același timp luând măsurile necesare pentru consolidare a veniturilor, consolidare a încasărilor și echilibrarea situației fiscal-bugetare”, a conchis Tanczos Barna.
Pe 22 aprilie, în contextul publicării comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar în 2024 al României, Ministerul Finanțelor preciza că România își reafirmă angajamentul de a se încadra în deficitul de 7% din PIB în 2025 și, totodată, va continua această traiectorie și în următorii ani, așa cum prevede Planul Bugetar – Structural Național pe Termen Mediu agreat împreună cu Comisia Europeană.
Citiți și:
Mugur Isărescu: „Nu e niciun fel de conspirație în faptul că peste tot în lume capitalul nu iubește declarații de tipul naționalizării, confiscări”