Jaful tezaurului românesc din muzeul olandez din Drents readuce în discuție replicarea și expunerea copiilor în locul obiectelor încadrate în categoria tezaur național. Deși multe voci susțin că o astfel de măsură ar fi bună, muzeografii spun că această abordare nu este una tocmai corectă pentru vizitatori, mai ales în cazul muzeelor care beneficiază de sisteme de securitate.
Doar Muzeul Județean Buzău are în patrimoniu peste 77.000 de piese istorice, dintre care aproape 600 sunt încadrate ca fiind tezaur național. Doar una dintre ele, însă, are și o copie existentă în expoziție: „Cloșca cu pui de aur” de la Pietroasele.
„Tezaurul de la Pietroasele a avut o istorie tumultoasă care a culminat cu furtul, în toamna lui 1875, de către un student la teologie”, a precizat pentru Antena 3 Daniel Costache, manager Muzeul Județean Buzău.
Replicarea tezaurului a fost realizată pentru a preveni încercările de furt, dar și pentru a nu deteriora piesele originale. În România, foarte puține obiecte de tezaur național au și o replică.
„Sunt anumite situații în care anumite replici sunt solicitate pentru a face parte din varii expoziții din țară sau din străinătate. Sunt anumite condiții când aceste replici sunt solicitate… și anume fie când tezaurul original nu poate fi mutat. În momentul în care, însă, se întâmplă acest lucru, în anumite expoziții, este specificat în scris faptul că ne aflăm în fața unei copii”, a mai spus acesta.
Muzeografii nu susțin prezentarea în expoziția replicilor în locul obiectelor originale.
„Una dintre cele mai importante obligații pe care le avem față de patrimoniul cultural național este să îl comunicăm pentru că îl comunicăm către public și atunci acest lucru se întâmplă în scop educațional. Comunicăm către publicul tânăr sau îl comunicăm către publicul din afara țării și atunci transmitem un set întreg de valori naționale”, a completat Daniel Costache.
Pentru realizarea unor copii ale obiectelor de tezaur este nevoie de avizul Ministerului Culturii, iar acest procedeu trebuie să se realizeze fără ca obiectul original să fie alterat. Costurile de replicare sunt și ele foarte mari.