Românii se pregătesc de cele mai scumpe sărbători de iarnă din ultimii 20 de ani. În timp ce salariile nu țin deloc pasul cu piața europeană, fiind mai mici decât în alte statele din UE, prețurile din țară le concurează pe cele din Vest.
Astfel, în iarna asta, vom avea cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani, potrivit datelor statistice.
Adrian Negrescu, analist economic, spune că puterea de cumpărare a românilor a scăzut dramatic din cauza inflației.
Atât de mult sunt afectați oamenii încât iarna asta vor comercianții au adoptat noi strategii de prezentare a prețurilor, afișându-le la suta de grame. Produse precum șoriciul, cârnații, cozonacul și brânza, nelipsite de la masa festivă, sunt mai scumpe cu până la 50% față de anii precedenți.
„Vor fi, din păcate, cele mai scumpe sărbători de Crăciun din 15 ani, în condițiile în care prețurile vor continua să crească în perioada următoare. Avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, iar acest lucru se vede concret la raft, acolo unde produsele speciale de sărbători sunt mult mai scumpe decât în anii trecuți”, a declarat Adrian Negrescu pentru Fanatik
În noiembrie 2024, cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
De exemplu, prețul fructelor proaspete a crescut cu 17,43%, iar preţul margarinei s-a majorat cu 15,84%.
În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, cu 5,11% comparativ cu noiembrie 2023. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la:
Ieftiniri au fost consemnate la unt (-10,29%), mălai (-6,88%) şi făină (-6,83%).
Faţă de luna octombrie 2024, în noiembrie cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete (6,55%), ouăle (1,30%) şi fructe şi conserve din fructe (1,21%).
La capitolul mărfuri nealimentare, în noiembrie 2024, faţă de noiembrie 2023, cel mai mult s-au scumpit detergenţii (cu 12,29%), tutunul şi ţigările (10,50%), şi articolele chimice (9,12%).
Românii acumulează datorii în ritm accelerat, iar numărul celor care cumpără în RATE s-a dublat