Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a preluat investigația privind achiziția celor 100 de tramvaie de către Primăria Municipiului București (PMB), în urma unor posibile nereguli legate de acest contract. Anchetatorii europeni analizează în detaliu circumstanțele achiziției, investigând posibile fraude cu fonduri europene.
Primăria Capitalei, conducerea primarului Nicușor Dan, a achiziționat tramvaiele de la consorțiul româno-chinez Astra Vagoane Arad – CRRC Sinfang Qingdao, într-un contract de 860 de milioane de lei, finanțat din fonduri europene. Pe lângă această anchetă, procurorii europeni au preluat și investigația inițiată anul trecut de Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Unul dintre aspectele investigate este faptul că Primăria a cheltuit 14 milioane de lei pentru redimensionarea peroanelor de pe linia 41, astfel încât noile tramvaie să poată circula.
Aceste costuri nu au fost incluse în caietul de sarcini al licitației, ceea ce a generat suspiciuni privind transparența contractului. Pe lângă linia 41, tramvaiele au fost introduse și pe alte trasee, ceea ce a dus la creșterea cheltuielilor de ajustare a infrastructurii.
Un alt punct de controversă este faptul că tramvaiele livrate au fost echipate cu motoare mai slabe decât cele prevăzute inițial în caietul de sarcini. Puterea motoarelor a fost redusă de la 120 kW la 100 kW, fapt care a determinat Ministerul Fondurilor Europene să aplice o corecție financiară de 84 de milioane de lei.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut ulterior că această corecție a fost anulată.
Aceste neconformități au determinat membrii comisiei de recepție a tramvaielor din cadrul Societății de Transport București (STB) să își exprime îndoieli cu privire la legalitatea recepției.
Întrebat despre ancheta în desfășurare, Nicușor Dan a declarat că nu are „niciun fel de emoție” în privința verificărilor efectuate de Parchetul European și DNA. Cu toate acestea, procurorii europeni au în vizor și o presupusă garanție bancară falsă depusă de consorțiul româno-chinez.
În apărarea sa, omul de afaceri Valer Blidar, patronul Astra Arad, a respins toate acuzațiile și a afirmat că nu a fost audiat de nicio instituție în legătură cu acest contract.
„Nu știu la ce anchetă va referiti. Nu am fost audiat de nimeni referitor la furnizarea de tramvaie în București. (…) Care sunt neconformitățile la care vă referiți? Va trebui să le dovediți. E greu de înțeles că un tramvai mai lung are nevoie de un refugiu pe măsură”, a declarat Blidar, potrivit Newsweek România.
Patronul Astra Arad SA spune că s-a asociat cu acea companie din China ca să îndeplinească anumite criterii cerute în caietul de sarcini.
„Nu îndeplineam cifra de afaceri. La vremea respectivă nu apăruse nici o interdicție referitoare la China. Ar trebui să vedeți ce participații are China în Germania, Polonia, Ungaria, Serbia sau Cehia, țări din UE care nu au nici o reținere la colaborarea cu firme din China. Iar noi nu facem politică“, a spus Blidar.
Șeful Astra Arad susține în continuare că doar 0,03% din tramvaiele furnizate în București sunt de producție chineză, respectiv doar sistemul de climatizare instalat pe acestea.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, în mod surprinzător, nu a menționat deloc compania chineză CRRC Sifang Qingdao, care se află în spatele producătorului român Astra Arad, deținut de omul de afaceri Valer Blidar. Acest gigant chinez este acuzat de partenerii occidentali că promovează interesele geostrategice ale guvernului de la Beijing.
Contractul celor 100 de tramvaie pentru București este folosit de CRRC Sifang Qingdao ca rampă de lansare pentru a intra pe piața europeană a trenurilor de mare viteză.
Valer Blidar, în colaborare cu CRRC, a participat la o licitație organizată de Autoritatea Feroviară Română (AFER) pentru achiziția a 20-40 de trenuri, cu o valoare cuprinsă între 1,31 și 3,71 miliarde de lei. După o decizie favorabilă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), licitația a fost anulată ulterior. Cu toate acestea, atât autoritățile române, cât și consorțiul româno-chinez, nu au renunțat la proiect.
Mai recent, compania chineză CRRC Sifang Qingdao beneficiază de sprijin din partea autorităților române și a Astra TransCarpatic, firmă controlată de Blidar, pentru omologarea trenului CRRC Sifang SFEMU EU01, mai scrie sursa citată anterior.
Pe de altă parte, surse judiciare, citate de Newsweek România au confirmat că DNA a păstrat în lucru un alt dosar referitor la o achiziție separată de tramvaie, în valoare de 388 de milioane de lei, atribuită unei companii românești, deținută de omul de afaceri Gruia Stoica, Electroputere SVF, care produce tramvaie în Federația Rusă.
„Procurorii europeni au luat și mai mult din acest dosar la noi rămânând doar un alt dosar tot in rem referitor la o sesizare a Corpului de Control al Primarului Capitalei referitor la o licitație privind achiziția de tramvaie în valoare de 388 miloane lei care s-ar fi făcut fără ca banii să fie prevăzuți în bugetul Capitalei. Este tot ce mai avem acum în lucru la acest moment”, susțin sursele citate.
Contractul celor 100 de tramvaie a fost atribuit inițial, în 2019, de fostul primar Gabriela Firea unei companii turcești, însă decizia a fost contestată de consorțiul româno-chinez la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a decis în favoarea acestuia.
În acest moment, ancheta EPPO vizează posibile nereguli și fraude cu fonduri europene, fiind una dintre cele mai mari investigații asupra unui contract public din România.