Cererile de plată înregistrate la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru creditorii societăților City și Euroins ar putea fi plătite în proporție de 80-85% până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, restul plăților fiind programate să fie efectuate în prima jumătate a anului 2026, au anunțat, miercuri, oficialii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
BAAR a încetat, începând cu anul 2025, colectarea contribuțiilor speciale și a demarat rambursările către asigurători, procesul urmând să fie finalizat până în decembrie 2027.
Demersul vine în contextul în care FGA și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) au intervenit la momentul ieșirii de pe piață a celor două companii pentru a acoperi plățile către asigurați, beneficiari și persoane păgubite, utilizând atât contribuții permanente (nerambursabile), cât și contribuții speciale (sub formă de împrumuturi).
„Reducerea treptată a contribuțiilor speciale către BAAR și FGA va diminua presiunea financiară asupra companiilor de asigurări, cu efecte pozitive anticipate asupra prețurilor polițelor”, au transmis reprezentanții autorității de reglementare a pieței asigurărilor.
Potrivit sursei citate, nivelul cotelor de contribuții achitate de asigurători la BAAR s-a situat pe un trend descendent începând cu anul 2023, însă o reducere notabilă s-a înregistrat în anul 2025. Dacă în urmă cu trei ani cota totală (contribuții permanente plus contribuții speciale) era de 5,5%, în 2025, aceasta a ajuns la doar 1,6%.
Cotele de contribuții pentru FGA rămân neschimbate în 2025. Este vorba de 2% – contribuție permanentă și 5% – contribuție specială pentru asigurări generale, 0,4% – contribuție permanentă pentru asigurări de viață – nu există contribuție specială pentru AV.
Astfel, precizează oficialii ASF, se creează premisele pentru reducerea etapizată a cotelor de contribuții începând cu anul 2026 și renunțarea la contribuțiile speciale din anul 2027, când se va începe și rambursarea acestora către asigurători.
„Printre efectele directe ale acestor demersuri se numără eliberarea resurselor financiare ale asigurătorilor, care vor putea fi redirecționate către îmbunătățirea ofertelor. Potențiale scăderi ale primelor de asigurare sunt anticipate, în special pentru RCA, datorită scăderii costurilor de operare. Odată cu finalizarea rambursărilor și cu diminuarea contribuțiilor către BAAR și FGA vom putea vorbi despre o piață tot mai previzibilă și mai solidă, aspecte esențiale pentru investiții și inovație în domeniul asigurărilor”, a transmis ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
Citiți și:
ASF: „Măsuri concrete pentru protejarea asiguraților RCA încep să se concretizeze”. Ce se întâmplă cu plata în rate
Alexandru Petrescu (ASF): „Există pârghii ca piața de capital să crească, dar nu trebuie să stăm doar în ceea ce statul intenționează să listeze”