Președintele României are responsabilitatea de a explica pe înțelesul tuturor, politicieni și alegători, motivul/motivele pentru care a fost anulat turul întâi al alegerilor prezidențiale, este opinia Primarului General, și posibil candidat la Cotroceni, Nicușor Dan. Afirmația vine în contextul în care Klaus Iohannis a afirmat de la Bruxelles că tot ce era de explicat există în motivația Curții Constituționale a României. Altfel, demisia este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste. Funcționăm după Constituție, a reamintit președintele.
Or, ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivația care a fost publicată de Curtea Constituțională, după decizie. Acolo putem să citim de ce a luat Curtea această decizie, afirma luni Klaus Iohannis la Bruxelles.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a declarat luni ”în dezacord” cu președintele Klaus Iohannis, menționând că este sarcina acestuia să vină cu explicații suplimentare despre anularea alegerilor.
”Suntem în dezacord cu domnul Iohannis. Explicațiile nu sunt suficiente la momentul acesta. A fost o campanie pe care specialiștii o evaluează la milioane de euro. Nu știm cine, cui a plătit acele milioane sau poate zeci de milioane de euro. S-a spus de influența unui actor străin și după aceea s-a spus: ‘Rusia’. Înclin să cred că este așa, dar nu avem dovezile concrete pentru asta”.
În opinia sa, rămânerea în continuare la Cotroceni a președintelui Iohannis este un aspect ”secundar”.
”În continuare spun, în dezacord cu președintele Iohannis, că este sarcina sa să vină cu explicații suplimentare despre anularea alegerilor, pentru ca românii să aibă încredere într-o instituție esențială a democrației: procesul de alegeri”, a spus Nicușor Dan..
Iohannis a menționat, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, că este rolul Parlamentului să preia propunerile Comisiei de la Veneția, să vadă unde sunt oportune anumite modificări legislative.
”Este foarte importat să vedem cum s-a ajuns aici. Și s-a ajuns aici pentru că, în Constituția României, Curtea Constituțională este cea care validează sau invalidează alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, aud, așa, voci în publicul nostru cum că trebuie să vină cineva să explice ce s-a întâmplat.
Comisia de la Veneția a analizat toate aceste chestiuni și, după părerea mea, a venit cu un document care face, în esență, câteva propuneri cum ar trebui poate să fie altfel tratate chestiunile, dacă cumva – personal, sper să nu se repete situația -, vreodată, se ajunge în ceva similar. Cred că acum e rolul Parlamentului să preia acest document de la Comisia de la Veneția, să vadă unde sunt oportune anumite modificări legislative”, a spus președintele.
Citiți și: Președintele Klaus Iohannis: DEMISIA, o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste / Funcționăm după Constituție