Furtul obiectelor de tezaur românesc, dintr-un muzeu din Olanda, a stârnit diverse reacții în rândul figurilor publice din România. Însă, toate au un numitor comun și anume îngrijorarea că, dacă obiectele nu vor fi găsite mai repede, este posibil ca acestea să fie topite și odată cu ele să dispară un fragment important al identității noastre naționale. Fostul ministru al Culturii Lucian Romașcanu (PSD) a vorbit despre această expoziție, ajunsă la Muzeul Drents, din Assen, ca despre una itinerantă, care a avut rolul „de a duce în Europa mesajele corecte despre România, despre istoria românilor”.
Tezaurul dacic românesc, ajuns în Muzeul Drents din Olanda, făcea parte din cadrul unei expoziții itinerante care s-a plimbat prin mai toată Europa, a povestit, pentru Gândul, fostul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu. Scopul a fost acela de promovare corectă a României și a istoriei sale.
„Expoziția, sub diverse denumiri, „Dacia, ultima frontieră a romanității” sau „Aurul dacic”, și așa mai departe, a fost plimbată în mai multe locuri. Extrem de important a fost la Lisabona prima oară, după care a fost la Madrid, la Muzeul Național de Arheologie al Spaniei, unde a fost a doua cea mai de succes expoziție din istoria muzeului, după care a fost la Termele lui Diocletian, la Roma, într-un loc absolut minunat. Iar decizia de a itinera această expoziție sigur că a fost validată de Ministerul Culturii, aparținând Muzeul Național de Istorie și în colaborare cu alte muzee din România și a avut un scop extrem de important, zic eu, acela de a duce în Europa mesajele corecte despre România, despre istoria românilor și așa mai departe”, a amintit Lucian Romașcanu.
Lucian Romașcanu a mai subliniat faptul că toate capitalele europene care au găzduit această expoziție au avut pază pe măsură, însă rămâne optimist că autoritățile olandeze vor da de urma hoților.
„Acum, ce s-a întâmplat la acest muzeu, în Olanda, nu pot ști. Și eu sunt un pic surprins de destinație acestei expoziții. Înțeleg că acel muzeu este un muzeu dedicat arheologiei și istoriei vechi. Ce am avut noi în restul capitalelor pe care vi le-am menționat au fost locuri extrem de importante, grandioase, cu pază pe măsură.
Aici chiar nu-mi dau seama ce s-a întâmplat. Și eu am convingerea că autoritățile olandeze, în primul rând, vor găsi repede hoții, pentru că este un obiect de tezaur neprețuit, dincolo de faptul că e asigurat, dincolo de faptul că s-au respectat toate procedurile, este unul din cele mai importante piese de tezaur dacic al României.”
Demersul cultural românesc a avut „ghinionul ca acest tip de infracțiune să se petreacă cu niște lucrări ale României.”
„Mi-ar plăcea, politic, să pot spune e vinovat x sau y, dar nu e cazul de data asta. Este un demers cultural românesc care, iată, din păcate, și nu e singura dată când se întâmplă asemenea lucru. S-au furat picturi de mari valori. Am avut ghinionul ca acest tip de infracțiune să se petreacă cu niște lucrări ale României.”
România se poate bucura că nu a avut parte, în trecut, de multe episoade de acest gen, iar când au apărut astfel de situații, obiectele au fost recuperate integral, a mai spus Lucian Romașcanu. De data aceasta, lucrurile au stat diferit.
„Nu, la noi au fost brățările dacice care au fost furate de la sursă, direct și care am reușit, unele din ele, să le recuperăm. Chiar și eu, în timpul ministeriatului meu, am recuperat niște monezi dacice pe care le-am recuperat de la Londra, prin intermediul poliției de acolo și cu sprijinul ambasadoarei noastre de acolo. Noi nu am avut, din fericire, pot spune, parte de asemenea lucru. La noi, a fost un accident istoric de proporții cataclismice când am dat tezaurul românesc rușilor și nu l-am mai primit înapoi. În rest, eu nu țin minte, adică nu cred că am avut asemenea asemenea accidente până acum.”
Temerile fostului ministru al Culturii sunt îndreptate în direcția în care, dacă nu sunt găsite la timp, obiectele din aur ar putea fi topite și transformate în aur. Lucru care „ar fi un dezastru”.
„Ideea este că este o dramă mare, majoră, pentru istoria noastră și îmi doresc foarte tare să îl găsim cât se poate de repede. Se poate întâmpla orice. Nu știm cine l-a furat și de ce l-a furat, dacă l-a furat la comandă pentru a fi păstrat într-o colecție privată sau pur și simplu pentru valoarea aurului. Are vreo 750g de aur. Dar nici nu vreau să mă gândesc că cineva ar lua și ar topi așa ceva. Ar fi un dezastru. Eu îmi doresc foarte tare să să ne facem cu toți treaba, inclusiv autoritățile olandeze și să-l să le putem recupera”, a mai spus Romașcanu.
CITEȘTE ȘI:
BREAKING NEWS Explozie în apropiere de Muzeul Drents, din Assen, care găzduiește o expoziție cu vechi obiecte dacice. Au fost furate exponate din tezaurul dacic
ALERTĂ Anunțul MAE, după JAFUL de la muzeul din Olanda. Ce
ACTUALITATE Ministerul Culturii, INFORMAȚII despre cele PATRU piese din tezaurul dacic, furate de la Muzeul din Drents”: „Dintre cele mai importante” / Ce urmează