Compania românească Sinteza S.A a anunțat marți că renunță la producția de electroliți în fabrica de la Oradea. Acordul de intenție a fost semnat în noiembrie 2024 cu oficialii Lockheed Martin. Ministerul Energiei a luat act de această decizie.
Dintr-o informare la Bursa de Valori București, din partea oficialilor de la Lockheed Martin, reiese că renunță la decizia de încetare a implementării proiectului de stocare a energiei finanțat prin PNRR. Este vorba de un proiect câștigat și semnat pentru construirea unei fabrici la Oradea, pentru care trebuia să vină cu o cofinanțare consistentă, în raport cu pierderile înregistrate în rapoartele firmei.
Ministerul Energiei a luat act de decizia companiei Sinteza SA de a renunța la implementarea proiectului de creare a unei capacități de producție de baterii, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Notificarea a fost primită oficial în data de 20 mai 2025.
Oficialii Ministerului Energiei au anunțat miercuri că „a inițiat imediat un dialog cu beneficiarul finanțării”.
„În acest context, Ministerul Energiei a inițiat imediat un dialog cu beneficiarul finanțării, în vederea identificării celor mai potriviți pași de urmat pentru a asigura continuitatea obiectivelor asumate la nivel național în cadrul PNRR, măsura I4.1 – Sprijinirea investițiilor în întregul lanț valoric al bateriilor (producție și/sau asamblare și reciclare).
Deși compania Sinteza SA a decis oprirea proiectului, Ministerul rămâne angajat în promovarea și susținerea apelului dedicat producției de baterii în România.
Menționăm că, până la acest moment, Ministerul Energiei nu a efectuat plăți către Sinteza SA, astfel că nu se înregistrează un impact financiar negativ asupra fondurilor gestionate prin PNRR”, a transmis Ministerul Energiei.
Mai mult, din comunicarea transmisă, reiese că ministerul de resort va continua demersurile în direcția atingerii „țintelor de decarbonizare”.
„Ministerul Energiei își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea unei capacități industriale naționale competitive în domeniul bateriilor, un sector strategic pentru viitorul energetic al României și pentru atingerea țintelor de decarbonizare.
Vom continua eforturile de identificare și susținere a proiectelor viabile, astfel încât România să își reducă dependența de importuri și să contribuie activ la autonomia energetică a Uniunii Europene.”
CITEȘTE ȘI:
Compania Sinteza a renunțat la proiectul de producere de baterii sub patentul gigantului LOCKHEED Martin. Firma semnase un contract cu finanțare PNRR