O schimbare majoră în echilibrul dintre viața profesională și cea personală prinde contur într-o țară din UE. Guvernul a decis reducerea numărului de ore de muncă pe săptămână, marcând astfel un pas semnificativ în reforma pieței muncii. Această măsură vine ca răspuns la cerințele angajaților.
Astfel, Guvernul spaniel a ajuns la un acord ca să reducă numărul de ore de muncă pe săptămână de la 40 la 37,5, în vreme ce prim-ministrul Pedro Sanchez a încercat să își crească popularitatea cu politici sociale.
“Au trecut mai mult de 41 de ani de când orele de muncă au fost modificate în ţara noastră”, a precizat marţi ministrul Muncii, Yolanda Diaz, după reuniunea săptămânală a cabinetului. Reforma nu este numai “încă o variabilă economică sau a muncii. Este un proiect pentru ţară, o măsură care va moderniza Spania”, a mai adăugat ea, conform Bloomberg.
Propunerea va fi trimisă Parlamentul și se așteaptă a intra în vigoare la începutul anului viitor.
Reducerea programului de lucru a fost convenită între Guvern și reprezentanții sindicatelor, în vreme ce reprezentanții mediului de afaceri au părăsit negocierile.
Conform sindicatelor, de noul regulament o să beneficieze aproximativ 13 milioane de angajați din Spania. Lucrătorii din sectorul public și din unele domenii cum ar fi educația au deja 37,5 ore de lucru pe săptămână, iar numărul mediu de ore de lucru săptămânal efectiv în Spania este de 36,4, conform Eurostat.
“Această măsură va avea un mare impact asupra mediului de afaceri, atât a companiilor mari, cât şi a celor mici, iar intenţia este de a facilita echilibrul dintre viaţa de familie şi cea profesională şi de a îmbunătăţi productivitatea”, a declarat Blanca Mercado, avocat specializat în dreptul muncii la KPMG Abogados.
Premierul Pedro Sanchez a stability „demnitatea muncii” drept una dintre prioritățile guvernului, “astfel încât toţi spaniolii să muncească pentru a trăi, nu să trăiască pentru a munci”, a precizat el anterior. Săptămâna trecută, guvernul a convenit și să majorize salariul minim cu 4,4% în 2025.
Reducerea programului de lucru este un subiect tot mai dezbătut și în alte țări din Europa. De asemenea, Franța, Germania și Spania au experimentat, modele de săptămână de lucru mai scurte, cu rezultate mixte. În țara noastră, discuțiile despre flexibilizarea timpului de muncă sunt încă la început, iar majoritatea companiilor mențin programul traditional de 40 de ore pe săptămână.
CITEȘTE ȘI: