ANALIZĂ | Europa, dependentă militar de SUA. „Un eșec politic grav, provocările majore necesită programe de AVARIE”

ANALIZĂ | Europa, dependentă militar de SUA. „Un eșec politic grav, provocările majore necesită programe de AVARIE”
📅 2025-02-03

Dacă administrația Trump oprește complet sprijinul militar și economic pentru Kiev, Europa se va confrunta cu provocări majore de apărare. În ciuda faptului că și-au extins, treptat, capacitatea de producție, țările UE rămân dependente de SUA pentru tehnologiile-cheie de apărare, respectiv rachetele cu rază lungă de acțiune și sistemele de apărare aeriană.

Pentru a minimiza impactul unei potențiale retrageri a SUA și pentru a asigura atât propria sa securitate, cât și sprijinul continuu pentru Ucraina, „Europa trebuie să intensifice producția de apărare și să obțină autonomie strategică”, susține Fabian Hoffmann, cercetător în politica de apărare la Universitatea din Oslo.

Într-o analiză publicată de The Insider, Fabian Hoffmann punctează că Donald Trump și-a subliniat, în mod repetat, „intenția de a regândi fundamental relația de securitate a SUA cu Europa”.

„Cea mai prudentă strategie rămâne ideea de a menține SUA angajate cât mai mult timp posibil, administrația Trump trebuie convinsă să se abțină de la a-și retrage pe deplin sprijinul”, consideră Fabian Hoffmann.

Industria militară a Europei

Europa menține, de asemenea, o bază industrială puternică pentru vehicule blindate și de mobilitate, inclusiv vehicule blindate de transport de trupe, vehicule de luptă de infanterie (IFV), tancuri, vehicule ușoare de luptă și vehicule de sprijin logistic, continuă Fabian Hoffmann.

Teoretic, numai producătorii germani ar putea satisface majoritatea nevoilor Ucrainei în acest domeniu, dacă li se acordă suficient timp de livrare și contracte pe termen lung pentru a sprijini stabilirea unor linii de producție robuste.

Producătorii germani de mașini și camioane, cum ar fi Mercedes-Benz, furnizează deja sute de camioane rutiere și off-road Ucrainei pentru diverse sarcini logistice. În mod similar, Rheinmetall a livrat un număr mare de vehicule grele de sprijin și continuă să opereze linii de producție deschise.

Situația este mai dificilă pentru vehiculele blindate, în special pentru tancuri.

Tancul Leopard 2 | Foto – Profimedia Images

Vehiculele blindate Fuchs de la Rheinmetall sunt produse în Ucraina din vara anului 2024. Pregătirile și discuțiile sunt în desfășurare pentru fabricarea tancurilor Rheinmetall KF-41 Lynx IFV și KF-51 Panther în Ucraina”, scrie Fabian Hoffmann.

Panther KF-51 | Foto – Profimedia Images

Unde „suferă” Europa

În alte domenii, Europa s-ar confrunta cu provocări semnificativ mai mari în compensarea lipsei de ajutor militar al SUA și probabil că nu ar fi în măsură să-l înlocuiască, cel puțin pe termen scurt. Acest lucru este evident în special în domeniul rachetelor cu rază lungă.

După începerea războiului din Ucraina, statele europene nu au reușit să repornească producția de rachete la o scară adecvată. În timp ce mai multe țări europene au capacitatea tehnică de a produce sisteme avansate de rachete, producția rămâne sever limitată.

Marea Britanie și Franța sunt capabile să producă rachete de croazieră de ultimă generație și au dezvoltat în comun racheta Storm Shadow/SCALP-EG.

Storm Shadow/SCALP-EG | Foto – Profimedia Images

Germania, pe de altă parte, produce racheta de croazieră Taurus.

Taurus | Foto – Profimedia Images

Numai că liniile de producție britanice și germane pentru Storm Shadow și Taurus rămân inactive, deși ambele țări sunt implicate în îmbunătățirea stocurilor existente.

Acest lucru este valabil mai ales pentru Regatul Unit și Franța, care au livrat deja cantități substanțiale de rachete Storm Shadow/SCALP-EG și par să-și fi atins limitele.

Cea mai recentă livrare de rachete a Franței de doar 10 rachete SCALP-EG subliniază în mod evident aceste carențe”, continuă Fabian Hoffmann.

Semnal de alarmă

În loc să repornească producția pentru a satisface propriile nevoi și ale Ucrainei, explică Fabian Hoffmann  în analiza sa publicată de The Insider, statele europene s-au concentrat foarte mult pe producția de rachete din SUA.

Statele Unite păstrează un arsenal semnificativ de ATACMS și un inventar mare de rachete de croazieră JASSM, precum și o capacitate de producție puternică și în creștere atât pentru rachete de croazieră, cât și pentru rachete balistice.

Cu toate acestea, livrările de rachete către Ucraina au scăzut deja sub administrația Biden, iar Donald Trump ar putea să nu le reia sau să le mărească. Într-un astfel de scenariu, Europa nu ar putea compensa lipsurile, lăsând Ucraina să se bazeze în întregime pe propria producție.

ATACMS, o rachetă ghidată cu rază lungă de acțiune | Foto – Profimedia Images

Alte două domenii critice în care Europa s-ar lupta să umple golul sunt artileria cu rachete și apărarea antirachetă.

În prezent, Statele Unite sunt un furnizor esențial de sisteme de lansare de artilerie de rachete și muniție pentru Ucraina.

Apărarea antirachetă este o altă provocare semnificativă. Deși statele europene au contribuit puternic la capacitățile de apărare antirachetă ale Ucrainei, țara rămâne puternic dependentă de sistemele americane, în special pentru apărarea antirachetă balistică.

Diehl Defense, care construiește sistemul de apărare antirachetă IRIS-T, plănuiește în prezent un nou interceptor optimizat pentru apărarea antirachetă balistică, dar acest interceptor nu este de așteptat să fie operațional înainte de 2030.

Fără sprijinul SUA, orașele ucrainene și infrastructura critică ar putea deveni mult mai vulnerabile la loviturile cu rachete balistice”, avertizează Fabian Hoffmann.

„Un eșec politic grav”

Potrivit cercetătorului de la Universitatea din Oslo, „starea actuală a bazei industriale de apărare a Europei reprezintă un eșec politic grav”.

Statele europene au capacitatea tehnologică și industrială de a-și îndeplini majoritatea, dacă nu toate nevoile lor de apărare la scara necesară, prin producția internă, furnizând în același timp Ucrainei resursele de care are nevoie pentru a se apăra eficient.

„Faptul că Europa – și, prin extensie, Ucraina – rămâne foarte dependentă de Statele Unite la trei ani de război se datorează aproape în întregime lipsei de voință politică și de previziune pentru a mobiliza industriile europene suficient de eficient.

În zonele în care capacitatea de producție lipsește în prezent, statele europene trebuie să acționeze urgent pentru a o restabili. Acest lucru este deosebit de critic pentru armele de lovitură cu rază lungă de acțiune, o zonă în care inacțiunea continuă este de nedefendat.

Acum este mai clar ca niciodată că Europa trebuie să se pregătească pentru toate situațiile neprevăzute, depunând eforturi pentru a-și consolida baza industrială și autonomia strategică. Numai prin atingerea acestor obiective își poate proteja securitatea, continuând să sprijine Ucraina”, încheie Fabian Hoffmann.

Foto colaj main – Profimedia Images

Agenda REVIZIONISTĂ a lui Putin și cei trei piloni-cheie ai unei strategii UE pe termen lung. „O provocare geopolitică urgentă”

Joc CINIC la Kremlin. Criza energetică din Transnistria, întreținută de Putin pentru a lovi în Maia Sandu: „Nu și-a pierdut interesul pentru Moldova”

Gazul natural lichefiat din Rusia „scapă” de scancțiunile UE. 10 țări europene, printre care și România, ceruseră interzicerea TOTALĂ

2025, anul ADEVĂRULUI pentru forțele armate ale Rusiei. „Dezinformările Kremlinului nu pot ascunde criza, Putin a pierdut aproape 700.000 de soldați”

Îngrijorări MARI, dar noul parteneriat strategic Rusia-Iran nu aduce NIMIC NOU. „Apărarea reciprocă nu a fost oficializată”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Taxa ireală acumulată de un Volkswagen Golf, după ce ar fi fost abandonat în parcarea unui aeroport din Germania, timp de 1 an

Un autoturism marca Volkswagen Golf ar fi fost abandonat în parcarea aeroportului Berlin Brandenburg timp de un an. Potrivit datelor, mașina a fost ridicată de o firmă specializată de tractări și a acumulat o taxă ireală, în decursul unui an. Polițiștii iau în considerare ca vehiculul să fi fost ...

„Imaginea mai mare” a lui Klaus Iohannis despre economie: Este în creștere. O virare spre o austeritate inhibă

Klaus Iohannis afirmă că economia României este „în creștere”, deși în anul electoral 2024 cheltuielile au fost mai mari decât cele prevăzute.  Întrebat despre redresarea economică a României, care stă în sarcina Guvernului, Iohannis prezintă o „imagine mai mare” a situației economice. Sunt anumi...

Klaus Iohannis, despre RAPORTUL Comisiei de la Veneția: „Ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivația publicată de CCR”

Întrebat despre raportul privind anularea alegerilor publicat de Comisia de la Veneția și dacă că au fost destule informații pentru a fi anulate aceste alegeri, Klaus Iohannis a răspuns că: „Este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici. S-a ajuns aici pentru că în Constituție, CCR vali...

Pacient ținut cu piciorul rănit într-o pungă de GUNOI, la spitalul din Vâlcea. Motivul incredibil pentru care asistentele l-au tratat astfel

Anchetă declanșată la spitalul din Vâlcea după ce un pacient în vârstă de 78 de ani, internat cu o infecție la picior, a fost tratat într-un mod necorespunzător de asistentele medicale. El a fost ținut cu piciorul rănit într-o pungă de gunoi dintr-un motiv absolut uluitor. Rudele bărbatului spun ...

Marcel Ciolacu NU mai colaborează cu Victor Ponta. Fostul premier rămâne deputat al PSD

Victor Ponta nu mai este consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu. „Îi multumesc pentru oportunitate și colaborare! Voi continua să promovez interesele economice ale României din orice poziție publică și privată!”, a menționat Victor Ponta.  „Am avut o discuție cu prem...

Doliu în lumea cinematografică. Actrița Barbie Hsu a murit la 48 de ani

Este doliu în lumea cinematografică și artistică, după ce actrița Barbie Hsu, cunsocută și drept „Big S”, s-a stins din viață la vârsta de 48 de ani. Potrivit informațiilor, decesul ar fi survenit în urma îmbolnăvirii de gripă. Anunțul trist a fost făcut de sora sa, pe rețelele de socializare. Ba...

Iohannis, întrebat despre șansele lui Crin Antonescu la PREZIDENȚIALE: Sper ca această campanie să dea un președinte care menține linia europeană

„Fiecare candidat are șansa lui, dar trebuie să o folosească. Sper ca această campanie electorală să ducă la o alegere clară, să dea un președinte care menține linia europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în contextul candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidenț...

Trump admite că americanii ar putea fi AFECTAȚI de taxele impuse Canadei, Mexicului și Chinei

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că taxele vamale mai mari pe care le-a impus Mexicului, Canadei și Chinei ar putea provoca probleme „pe termen scurt” pentru cetățenii americani, pe măsură ce piețele globale s-au prăbușit din cauza temerilor potrivit cărora taxele vor declanș...

Klaus Iohannis, prima reacție în cazul furtul TEZAURULUI: „Este nu doar o tragedie, este un scandal!”

Președintele Klaus Iohannis a oferit o primă reacție, luni, în urma furtului din Olanda care a dus la dispariția coifului de la Coțofenești și a trei brățăti dacice, calificând incidentul drept „o tragedie” și „un scandal”. „Acest furt este o tragedie pentru noi și eu am fost imediat în contact c...

Reacția IGPR la dezvăluirile Gândul în cazul Ionuț Costea: „Informațiile deținute de polițiștii români au fost transmise partenerilor din Turcia”

Inspectoratul General al Poliției Române a reacționat, luni, după ce Gândul a publicat o anchetă minuțioasă, cu detalii și imagini legate de locul în care se ascunde fugarul Ionuț Costea, fostul președinte al EXIMBANK, cumnatul lui Mircea Geoană.  Vezi AICI dezvăluirile Gândul. „Având în ve...

Good News

Only good and positive news.