Cinemagrafia și cultura din România sunt, de astăzi, mai sărace. „Un OM” – actorul, tatăl și soțul Mircea Diaconu a trecut în neființă, după o lungă periadă de luptă cu o boală nemiloasă. Ceremonia funerară a început la ora 12:00 și va avea loc la cimitirul din Săftica, acolo unde Mircea Diaconu va fi înmormântat cu onoruri militare, după ce, în anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer, pentru realizările remarcabile artistice, dar și pentru modul în care a promovat cultura. Emil Constantinescu, fostul președinte al României, prezent la slujba de pomenire, a ținut un discurs de omagiu la adresa marelui actor.
Înmormântarea regretatului actor are loc azi, într-un cadru restrâns, în prezența familiei și a oamenilor foarte apropriați. Mircea Diaconu lasă o moştenire artistică impresionantă. Cu o carieră de peste 50 de ani, acesta a jucat în peste 60 de filme, dar şi în piese de teatru.
Mari artiști, colegi de teatru, oameni de televiziune, politicieni sau admiratori i-au adus un ultim omagiu lui Mircea Diaconu luni la Teatrul Nottara, actorul urmând să împlinească 75 de ani în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.
În urmă cu 10 ani, marele actor a fost întrebat: „Dacă ați mai avea, să zicem, nu o zi, ci o săptămână de viață, cum ați trăi-o?”
„Doamne, unui om de 60 și aproape unu de ani să-i spuneți lucrul asta! M-aș duce repede acasă, că să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini”, a răspuns îndrăgitul actor pentru revista Tango.
Actorul era cunoscut pentru rolurile sale memorabile în filme și teatru, dar și pentru implicarea sa activă în viața publică. În 2019, Mircea Diaconu a candidat în alegerile pentru Președinția României.
Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949, la Vlădeşti, judeţul Argeş. A absolvit, în 1971, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesoarei Sanda Manu, potrivit biografiei de pe site-ul Teatrului Nottara.
În 1970 a jucat în spectacolele „Caragiale… dar nu teatru’”, după I.L. Caragiale (dramatizarea şi regia Sanda Manu), „Cartofi prăjiţi cu orice” de Arnold Wesker (regia Alexa Visarion) şi „Diavolul alb” de John Webster (regia Sanda Manu) – toate trei la Studioul Casandra, precum şi în „Harfa de iarbă” de Truman Capote (regia Crin Teodorescu), la Teatrul Bulandra, iar în 1971 a jucat în ”Fata morgana” de Dumitru Solomon (regia Mihai Dimiu), la Teatrul de Comedie, „A murit Tarelkin” de Alexandr Vasilievici Suhovo-Kobîlin (regia Cristian Berger) şi „Alexandru Lăpuşneanu” de Costache Negruzzi (regia Dan Micu), ambele spectacole la Studioul Casandra.
A fost distribuit şi în zeci de filme, dintre care amintim: „Nunta de piatră” (regia Dan Piţa, 1972), „Explozia” (regia Mircea Drăgan, 1973), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), „Sfârşitul nopţii” (regia Mircea Veroiu, 1982), „Secvenţe” (regia Alexandru Tatos, 1982), „Buletin de Bucureşti” (regia Virgil Calotescu, 1983), „Căsătorie cu repetiţie” (regia Virgil Calotescu, 1985), „O vară cu Mara” (regia Mircea George Cornea, 1988).
A fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, între anii 1998 şi 2002, și a deţinut funcţia de ministru al Culturii, în Cabinetul Ponta, între 7 mai – 25 iunie 2012. A fost senator în legislatura 2008-2012, fiind ales în circumscripţia electorală nr. 3 Argeş, colegiul uninominal nr. 1, din partea Partidului Naţional Liberal, şi a făcut parte din Grupul Parlamentar al Partidului Naţional Liberal, conform site-ului www.cdep.ro. În respectiva legislatură a fost membru al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă, al Comisiei pentru egalitatea de şanse (octombrie 2009 – octombrie 2010, octombrie 2010 – aprilie 2011), precum şi al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
În 2019, a fost candidatul prezidențial comun al partidelor liberal-sociale ALDE și PRO România, cu sloganul „Un Om”. La interviul din podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, Mircea Diaconu a dezvăluit că participarea sa la alegerile din 2019 a fost un „accident”. El și-a anunțat candidatura la Ateneul Român, la o conferință de presă.
Actorul Mircea Diaconu nu și-a uitat niciodată originile și a vorbit deschis despre viața pe care a trăit-o cu familia, la Vlădești, locul său natal. Actorul își prezenta casa părintească de la Vlădești, în urmă cu doi ani.
Dacă undeva te-ai născut, acel spațiu intră în tine. Este cel care te formează, te determină, te definește. Cu el pleci mai departe. Dacă tu renunți la astea și zici «nu mă interesează», e ca o formă de dispariție a ta. De aceea eu sunt aici, ținem gospodăria mai departe, creștem găini”, spunea actorul, la Antena Stars.
Sursă foto: Alexandra Pandrea, fotoreporter Gândul
Mircea Diaconu, declarații în premieră: „Candidatura la prezidențiale a fost un ACCIDENT. Nici nu mă vedeam în postura aia de prizonier”
Cu ce se ocupă COPIII lui Mircea Diaconu. Actorul a fost un om împlinit
Ce avere avea Mircea Diaconu. În ce investise fostul europarlamentar
Cine este văduva lui Mircea Diaconu. Regretatul actor a fost căsătorit 44 de ani cu regizoarea Diana Lupescu