Cea mai importantă agenție americană guvernamentală, USAID, care are ca obiect de activitate sprijinirea dezvoltării economice externe, a devenit subiectul unui scandal răsunător, după niște dezvăluiri din care ar reieși că „USAID a finanțat criminali”. Președintele Donald Trump, de altfel, a trimis în concediu forțat aproape toți angajații agenției. Referitor la aceste evenimente, prof.univ.dr. Dragoș Paul Aligică propune câteva observații analitice asupra subiectului.
Din dezvăluirile legate de USAID(Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională) reiese că această entitate a derulat activități de îndoctrinare, propagandă și promovare a intereselor unei mișcări ideologice globale.
Raportat la România, prof.univ.dr Aligică subliniază faptul că „circulă acum estimări cantitative cu privire la magnitudinea programelor desfășurate și direcția acestora. Trebuie subliniat că NU orice a fost realizat prin USAID a fost instrumentat pentru îndoctrinare, propagandă și promovarea intereselor unei mișcări ideologice globale sau ale unui partid politic din SUA.”
„Chiar și în configurația din ultimii ani, tind să cred că majoritatea programelor se vor dovedi benigne pentru recipient sau pentru comunitatea globală. Cu toate acestea, trebuie spus că, evaluarea finală va varia de la țară la țară iar în contextul românesc, aceste programe au dus la o distorsionare profundă a evoluției politice și ideologice a spectrului politic și a climatului de opinie din România”, remarcă prof.univ.dr. Dragoș Aligică.
Cu toate acestea, criza prin care trece România are cu totul alte cauze, mai subliniază acesta.
„Actuala criză a democrației și a reprezentării din România este în bună măsură imputabilă modului în care, timp de decenii s-a exercitat o presiune de îndoctrinare, aliniere, stigmatizare și anulare asupra sferei politice, mass-media, intelectualității și climatului de opinie din lumea de limbă română.”
Sociologul mai remarcă, în analiza sa, maniera în care funcționează întregul sistem de propagandă politică și ideologică.
„Sistemul cerea inventarea unor dușmani și pericole interne. Se cerea convertirea unor doleanțe și orientări sociale, economice, demografice, culturale reale, legitime și justificate într-un alarmism ideologic mobilizabil și monetizabil.
Sistemul cerea construirea continuă a unor dușmani (logica “prieten – dușman” de factură “fascistă” pusă la lucru pentru “democrație”) clivaje în societate și în lumea publică, care să justifice acțiuni speciale, măsuri de îndoctrinare, propagandă și măsuri active, executate de grupările selectate de către sistem.
De asemenea, era mereu necesară identificarea de figuri publice -profesionale, culturale, intelectuale- nealiniate și suspecte pentru a fi demascate, înfierate, demonizate, anulate și, în general, utilizate ca sursă de mobilizare și motivare a publicului țintă. Molochul cerea sacrificii și ritualuri publice în mass media și social media, și ele aflate sub control”.
Prof.univ.dr. Dragoș Paul Aligică a detaliat în postarea sa împrejurările care au favorizat apariția crizei politice și a democrației românești, precum și explicarea fenomenului de fake-news, așa cum reiese din „structura de propagandă rusă și chinezească”.
Profesorul Aligică este doctor în Sociologie al Universității din București, doctor în Științe Administrative al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, doctor în Economie al Academiei de Studii Economice din București. De asemenea, deține un masterat în Filosofie Politică și un doctorat în Științe Politice la Indiana University Bloomington, unde a studiat cu Vincent Ostrom și Elinor Ostrom( prima femeie care a primit un Premiu Nobel pentru Economie).
Prof. univ. dr. Dragoș Paul Aligică predă la Universitatea din București cursuri de Sisteme Economice Comparate și Gestionarea Instituțională a Riscului Social în cadrul Facultății de Administrație și Afaceri, unde este și Profesor KPMG de Guvernanță.