Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul contituțional al independenței justiției, a transmis, joi, precizări cu privire la declanșarea procedurii de concurs pentru ocuparea funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în contextul interesului public deosebit manifestat pe acest subiect.
Procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se declanșează într-un interval de timp care să asigure o tranziție instituțională adecvată responsabilităților funcției, potrivit rațiunii dispozițiilor legale în vigoare, au comunicat oficialii CSM.
Conform prevederilor legale, CSM organizează concursuri pentru posturile de judecători și procurori la toate nivelurile.
„Procedura de concurs a fost declanşată în considerarea unor factori obiectivi, de natură administrativă, ce au impus adaptarea punctuală a calendarului, respectiv necesitatea asigurării participării efective a unui număr cât mai mare de candidați eligibili, evitând interferența cu perioada de vacanță judecătorească în lunile iulie şi august 2025”, se arată în comunicatul CSM.
Reprezentanții Consiliului precizează calendarul concursului asigură continuitatea practicii administrative anterioare a Consiliului, ultimele două concursuri fiind declanşate la 30 mai 2019, respectiv 02 mai 2022.
„Calendarul concursului, astfel cum a fost stabilit, nu este de natură să afecteze posibilitatea vreunuia dintre judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție de a participa la această procedură întrucât pentru niciunul dintre aceștia condiția de vechime prevăzută de lege nu se împlinește în perioada 16 iunie – 16 septembrie 2025”, precizează CSM.
Potrivit oficialilor CSM, condiţia existenţei unei vătămări a fost anterior analizată în mod defintiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizia nr. 6464/2020, prin care s-a statuat că norma care stabileşte un anumit termen pentru declanşarea concursului este în beneficiul candidaţilor, iar sancţiunea nerespectării acesteia poate fi invocată doar de către persoanele a căror posibilitate de a-şi depune candidatura ar fi fost vătămată.
Citiți și:
Toni Neacșu: „Independența justiției înseamnă inclusiv DREPTUL judecătorului de a greși”
Un fost ministru al Justiției cere EXCLUDEREA din magistratură a judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești: „Aplicarea celei mai aspre sancțiuni”