Consumul regulat de ciocolată neagră ar putea reduce semnificativ riscul de diabet de tip 2, arată un studiu amplu făcut de cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health și publicat în revista BMJ.
Oamenii de știință au analizat obiceiurile alimentare a 111.654 de asistente medicale, folosind date din sondaje efectuate în anii 1970 și 1980.
După o urmărire medie de 25 de ani, rezultatele au arătat că persoanele care consumau cel puțin cinci porții de ciocolată neagră pe săptămână aveau un risc cu 21% mai mic de a face diabet de tip 2, comparativ cu cele care consumau rar sau deloc.
Pentru acuratețea studiului, cercetătorii au exclus persoanele cu un aport extrem de ridicat sau scăzut de calorii și au luat în considerare mai mulți factori-cheie ai stilului de viață și ai alimentației.
Interesant este că acest beneficiu a fost observat doar în cazul ciocolatei negre, nu și al celei cu lapte.
Mai mult, studiul a arătat că ciocolata cu lapte a fost asociată cu creșterea în greutate, în timp ce ciocolata neagră a ajutat la menținerea unei greutăți sănătoase.
Cercetătorii spun că beneficiile ar putea fi datorate flavanolilor – compuși care se găsesc și în fructe și legume – prezenți în cantități mari în ciocolata neagră.
În schimb, ciocolata cu lapte și cea albă, care conțin mai mult zahăr adăugat, nu oferă aceleași beneficii pentru sănătate, fiind considerate factori de risc pentru bolile cardiometabolice.
Descoperirea devine relevantă în contextul în care statisticile din 2019 arată că aproximativ 463 de milioane de persoane sunt afectate de diabet la nivel global, număr care ar putea ajunge la 700 de milioane în următoarele două decenii.
Diabetul necesită monitorizarea constantă a dietei și a nivelului de zahăr din sânge și poate duce la complicații medicale grave.
Totuși, cercetătorii subliniază că, deși asocierea dintre ciocolata neagră și reducerea riscului de diabet este puternică, sunt necesare studii suplimentare controlate și randomizate pentru a confirma aceste rezultate și pentru a înțelege exact mecanismele prin care aceasta ar putea preveni diabetul de tip 2.