Ce este glasofobia și cum se manifestă? Potrivit unor studii, reprezintă o frică de care suferă trei din patru persoane. Este o teamă care ar putea să conducă la simptome fizice. Despre această frică au vorbit specialiștii.
Glasofobia există și multe persoane se confruntă cu această teamă, potrivit unor studii. Aceasta face referire la frica de a vorbi în public. Psihologul Daniel Pășcuță a explicat, în cadrul emisiunii „iThink”, cum se manifestă această teamă.
„Glosofobia este frica de a vorbi în public. Nu este, însă, o teamă generalizată de a vorbi în orice context, pentru că, de exemplu, la o masă cu familia sau prietenii putem vorbi fără probleme. Diferența constă în publicul pe care îl avem în față. Dacă trebuie să vorbim în fața a 100 sau 1000 de persoane, se activează o teamă mai profundă – frica de penibil. Adesea, această teamă are rădăcini în experiențe din trecut în care ne-am simțit expuși sau judecați”, a explicat psihologul, la Antena 3 CNN.
Persoanele care se confruntă cu glasofobia pot experimenta situații în care să simtă teamă față de modul în care ar putea fi judecate, critiate, văzute.
„De exemplu, dacă am avut o experiență în trecut, poate în școală, în care cineva a fost sarcastic sau critic față de o greșeală pe care am făcut-o, acea amintire poate rămâne neprocesată. Ea se manifestă în prezent ca o teamă de viitor, o teamă că aș putea trece din nou printr-un moment de penibil”, a mai menționat psihologul.
„Este important să înțelegem că aceste reacții sunt normale, dar ele trebuie gestionate. Cu ajutorul unor tehnici de relaxare sau terapie, putem învăța să ne procesăm fricile și să echilibrăm aceste răspunsuri”, subliniază specialistul.
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ