Odată cu intrarea într-un nou an, urăm celebrul „La mulți ani!”… dar mulți se întreabă când e momentul să ne oprim cu transmiterea acestui mesaj.
Această tradiție de a spune „La mulți ani” reprezintă urări de sănătate și prosperitate, dar întărește și legăturile dintre oameni, notează Știrile Pro TV.
Fie că este trimis pe telefon, felicitări scrise sau direct, față în față, acest gest simbolizează una dintre cele mai universale forme de apropiere și apreciere, mai scrie sursa citată.
În primele zile ale lunii ianuarie, urările de „La mulți ani” sunt aproape inevitabile, dar pe măsură ce zilele trec, mulți încep să renunțe din proprie inițiativă la ele, dar alții nu.
Nu există o regulă fixă, dar sunt câteva repere culturale și sociale care pot „reglementa” această tradiție.
Pentru mulți oameni, perioada cea mai potrivită pentru a spune „La mulți ani” este în prima săptămână a anului, când se păstrează entuziasmul începutului de an, iar urările de bine sunt asociate cu recenta trecere dintre ani.
De exemplu, în România… sărbătoarea Sfântului Ion, care are loc pe 7 ianuarie și marchează punctul de referință. Este una dintre cele mai mari sărbători ale începutului de an, dar mulți consideră că după această dată urările devin mai puțin relevante.
Totuși, dacă întâlnești pe cineva pentru prima dată după Anul Nou, chiar și la sfârșitul lunii ianuarie, este considerat politicos să-i urezi „La mulți ani”.
Mai mult, între prieteni, poate fi chiar amuzant și plăcut să spui „La mulți ani”, chiar și la mijlocul lunii ianuarie, mai ales dacă atmosfera permite un ton relaxat.
În schimb, această urare își pierde treptat relevanța odată cu trecerea timpului, în contexte formale .
Ca o concluzie, acest obicei de a spune „La mulți ani” după Anul Nou este flexibil și depinde de context. Cum spuneam, urarea poate fi făcută în primele zile ale anului, până la Sfântul Ion, dar și la prima întâlnire cu cineva cunoscut în noul an.
FOTO – Caracter ilustrativ: Envato