Cât se bea în România. La nivel mondial, trei milioane de oameni mor în fiecare an din cauza alcoolului

Cât se bea în România. La nivel mondial, trei milioane de oameni mor în fiecare an din cauza alcoolului
📅 2025-05-21

Trei milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de alcool, care generează 17% din cazurile de cancer, din cele șapte tipuri asociate, conform unui raport de specialitate, din care reiese că și consumul mediu anual de alcool în România este unul ridicat.

„Consumul de alcool reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, inclusiv în România, având implicaţii semnificative asupra sănătăţii individuale şi colective, vieţile a milioane de oameni din întreaga lume fiind afectate de acesta. În perioada mai – iunie 2025, INSP, în parteneriat cu direcţiile de sănătate publică, va desfăşura Campania Naţională de Prevenţie a Consumului de Alcool «Fii tu însuţi! Nu ai nevoie de alcool!», având ca scop creşterea nivelului de informare şi conştientizare a adolescenţilor, părinţilor şi populaţiei generale privind impactul negativ pe care consumul de alcool îl are asupra sănătăţii şi vieţii”, anunţă, marţi, într-un comunicat de presă, Institutul Naţional de Sănătate Publică, potrivit adevarul.ro.

Conform datelor transmise de către specialiști, consumul de alcool crește riscul de cancer de cavitate bucală, faringe, esofag, ficat, cancer colorectal şi de sân, dar are și efecte adverse asupra aparatului cardio-vascular și digestiv.

„Alcoolul este o substanţă care poate să provoace adicţie, iar adolescenţii şi adulţii tineri au riscul cel mai ridicat de a fi afectaţi pe termen lung. Tinerii care consumă alcool au un risc de 4 ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta adultă”, arată INSP.

De asemenea, instituția mai atenționează că alcoolul este periculos pentru adolescenți. Iar cu cât ei întârzie debutul consumului de alcool, cu atât sunt mai puțin expuși riscului acestuia.

„Intervenţia timpurie a părinţilor poate preveni problemele legate de alcool la adolescenţi. Aceştia trebuie să fie informaţi despre riscuri şi sprijiniţi pentru a face alegeri sănătoase. Întrucât nu există un nivel de consum de alcool considerat sigur pentru sănătate, este recomandată evitarea acestuia, indiferent de vârstă”, mai arată INSP.

Consumul de alcool în România

Consumul mediu anual în România este unul ridicat, situându-se la 10,3 litru alcool pur pe cap de locuitor în anul 2023.

„În plus, în medie, peste o treime dintre adulţii din România au declarat că au consumat alcool în exces cel puţin o dată pe lună în anul 2019, a doua cea mai mare rată din UE (35,0 % comparativ cu media UE de 18,5 %). Există o disparitate de gen puternică în ceea ce priveşte consumul excesiv de alcool, mai mult de jumătate dintre bărbaţi (53,1 %), dar mai puţin de una din cinci femei (18,0 %) raportând un astfel de comportament în anul 2019”, arată datele transmise de INSP, potrivit sursei citate.

Totodată, ratele stării de ebrietate în rândul adolescenților din România sunt îngrijorătoare, acestea situându-se la nivelul de 17 %, similar cu media UE de 18 %.

Consumul de alcool la nivel mondial

Conform datelor transmise de către specialiști, consumul nociv de alcool duce la decesul a trei milioane de oameni anual, la apariția a 230 de tipuri diferite de boli și, totodată, acestea afectează bunăstarea și sănătatea altor personae din familie și din comunitate, fiind responsabil pentru 5,1% din povara globală a bolii, acesta fiind factorul principal de risc pentru mortalitatea prematură și invaliditatea în rândul persoanelor între 15 și 49 de ani și totalizând 10% din toate decesele de la această grupă de vârstă.

„În anul 2018, consumul total de alcool la nivel mondial a fost de 6,2 litri alcool pur /per persoană în vârstă de 15 ani şi peste, iar consumul neînregistrat (alcoolul care se află în afara sistemului obişnuit de control) a reprezentat 26% din consumul total”, a transmis INSP.

Consumul de alcool la nivel european

Conform INSP, în Regiunea Europeană a OMS, alcoolul cauzează aproape 1 milion de decese anual, contribuind în mod semnificativ la vătămări neintenţionate şi intenţionate.

”Impactul dăunător al consumului de alcool începe devreme în cursul vieţii. Expunerea prenatală la alcool poate duce la tulburări din spectrul sindromului alcoolic fetal (FASD), un termen ce acoperă o serie de defecte congenitale fetale care includ dizabilităţi fizice, mentale, iar mai târziu o serie de modificări comportamentale şi/sau de învăţare cu posibile implicaţii pe tot parcursul vieţii şi care, spre deosebire de multe alte dizabilităţi, sunt 100% prevenibile”, a transmis INSP.

Mai mult, alcoolul este responsabil pentru 1 din fiecare al patrulea deces în grupa de vârstă 20-24 de ani, fiind şi o cauză principală a pierderii anilor de viaţă profesională şi a pierderilor de dezvoltare economică şi productivitate în Regiunea Europeană a OMS.

„Consumul de alcool este cauza a aproximativ 17% din cazurile de cancer din cele şapte tipuri de cancer asociate. Consumul uşor până la moderat de alcool (mai puţin de 20 g de alcool pur pe zi) a fost asociat cu 13,3% din aceste cazuri, echivalentul a aproximativ 23 000 de cazuri noi de cancer în anul 2017 la nivel european”, arată spedcialiştii, citați de adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Donald Trump l-a numit pe Darryl Nirenberg ambasadorul SUA în România: „Un luptător neobosit pentru agenda mea America First”

Președintele SUA, Donald Trump, l-a numit miercuri noapte pe Darryl Nirenberg drept ambasadorul Statelor Unite în România. Anunțul a fost făcut de Trump pe rețeaua Truth. „Am plăcerea de a anunța că Darryl Nirenberg va fi următorul ambasador al Statelor Unite în România. Darryl are 40 de ani de e...

Dan Dungaciu: „Zelenski nu are nicio carte în mână”

Într-o ediție transmisă live a emisiunii Marius Tucă Show, prof. Dan Dungaciu a discutat despre războiul din Ucraina, soluționarea sa și a acuzat o presupusă dezinformare controlată a populației cu privire la adevăratul avans prins de Rusia recent.Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tuc...

Dan Dungaciu: „Americanii au o miză mult mai mare în Polonia decât în România”

Într-o ediție transmisă live a emisiunii Marius Tucă Show, prof. Dan Dungaciu a analizat implicațiile acestor alegerilor prezidențiale din Polonia, evidențiind modul în care Polonia devine un pilon strategic în raporturile dintre SUA și Uniunea Europeană. Dungaciu avertizează că presa românească ...

OSCE, raport devastator despre alegerile prezidențiale: „O campanie știrbită de o retorică ostilă și un comportament neautentic online”

În cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale repetate din România, puternic disputat, libertățile fundamentale de întrunire și asociere au fost respectate, potrivit Organizației pentru Securitate și Cooperare Europeană (OSCE). Cu toate acestea, retorica defăimătoare, mass-media ...

Dan Dungaciu: „Pavel Durov spune că a fost pus de șeful SIE francez să cenzureze Telegram”

Într-o ediție transmisă live a emisiunii Marius Tucă Show, prof. Dan Dungaciu a comentat declarațiile explozive ale lui Pavel Durov, fondatorul aplicației Telegram, care susține că a fost constrâns de șeful serviciilor secrete externe din Franța să ofere acces la date și să cenzureze conținutul d...

Uniunea Europeană a ridicat condiționat sancțiunile economice pentru Siria

Uniunea Europeană (UE) ridică toate sancţiunile economice impuse Siriei în timpul regimului lui Bashar al-Assad, anunţă marţi şefa diplomaţiţei europene Kaja Kallas, la o săptămână după ce Donald Trump a luat aceeaşi decizie, relatează AFP. ”Azi am luat decizia de a ne ridica sancţiunile economic...

Nicușor Dan, CNN: „Sunt foarte bucuros că țările europene înțeleg pericolul pe care îl reprezintă Rusia pentru întreaga Europă”

Nicușor Dan, chestionat la CNN dacă europenii vor reuși să se grupeze, să adune resursele necesare pentru a sprijini Ucraina și apăra restul continentului împotriva amenințării Rusiei, a răspuns că nu este nici un dubiu că liderii UE, alături de Marea Britanie, vor fi solidari, cu unele excepții....

Un copil de 7 ani și mama sa au CĂZUT de la etaj, din blocul în care locuiesc, în Sectorul 2 al Capitalei. Ar fi vorba de o fostă jurnalistă

Un copil de aproximativ 7 ani și mama lui au căzut, în această seară, de la etaj, din blocul în care locuiesc, în sectorul 2 al Capitalei. Echipajele medicale le acordă primul ajutor, în vreme ce polițiștii fac verificări pentru a stabili ce anume s-a întâmplat. UPDATE, ora 23:26: Fostă jurnalist...

Nicușor Dan: „Nu a existat un sprijin al administrației Trump pentru dumnealui. Doar domnul Simion spunea că primește acest sprijin”

Nicușor Dan demontează parțial susținerea Administrației Trump pentru George Simion, la CNN. Președintele ales subliniază că președintele AUR nu reprezintă totalitatea curentelor conservatoare din România. El reamintește scrisoarea celor 7 ambasadori ai SUA în România care l-au susținut declarati...

Nicușor Dan, la CNN: „Trebuie să ajungem să recâștigăm încrederea românilor”

Președintele ales al României, la alegerile din 18 mai 2025, Nicușor Dan, a oferit în această seară primul său interviu la o televiziune internațională, după câștigarea alegerilor. El a discutat cu jurnalistul Max Foster, de la CNN. „În multe țări europene, se manifestă tedința de a impinge dreap...

Good News

Only good and positive news.