Banda de motocicliști Hardliners – interzisă printr-o decizie a instanței – ar fi implicată în furtul unor opere de artă dacice – printre care și coiful de aur de la Coțofenești – de la Muzeul Drents din Assen. Membrii acestei bande i-ar fi recrutat pe autorii spargerii de la muzeu, au declarat pentru RTL Nieuws surse din mediul criminal și unele apropiate de ancheta poliției. Potrivit acestora, furtul de artă a fost comis chiar în numele unor reprezentanți ai lumii interlope din România.
Clubul de motocicliști Hardliners a fost fondat în 2019, în închisoarea din Zaanstad, de membrii clubului de motocicliști – de asemenea interzis – Hells Angels, notează RTL Nieuws.
Valoroasele opere de artă, inclusiv coiful de aur de la Cotofenești, ar fi fost furate ca monedă de schimb pentru a ajuta un infractor român să evite o pedeapsă cu închisoarea, au declarat surse bine informate pentru RTL Nieuws.
Această informație duce la concluzia că acest coif de aur, vechi de 2.500 de ani, este încă intact. „Indiciile că acest coif nu a fost topit sunt tot mai numeroase”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliției. Coiful de aur de la Coțofenești este, probabil, încă în Olanda.
În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, niște spărgători au folosit o bombă pirotehnică pentru a forța o ușă de la Muzeul Drents, unde se desfășura expoziția „Dacia, imperiu al aurului și argintului”.
În decurs de patru minute, hoții de artă au spart două vitrine cu ciocane mari și au furat coiful de aur de la Cotofenești și trei brățări de aur, cu o valoare totală a asigurării de 5,8 milioane de euro.
Ancheta polițiștilor s-a concentrat asupra orașului Heerhugowaard și a zonei înconjurătoare din Olanda de Nord. . Poliția a făcut razii la domicilii și depozite și a arestat șapte suspecți , inclusiv Douglas W. (36), Bernhard Z. (35) și Jan B. (20).
Înainte ca Jan B. să fie arestat, poliția a lansat o operațiune sub acoperire. Agenții s-au dat drept reprezentanți ai cumpărătorilor străini ai coifului de aur. Au oferit 400.000 de euro, sumă pe care se spune că B. ar fi refuzat-o. Când operațiunea a eșuat, B. a fost arestat.
Se pare că acești bărbați au fost recrutați cu ajutorul bandei de motocicliști Hardliners, conform unor surse bine informate. „Li s-au promis 15.000 de euro de persoană”, a declarat o sursă pentru RTL Nieuws. Mai mult, se spune și că unul dintre suspecți este un potențial membru, un aspirant la a deveni membru al grupării Hardliner.
Potrivit sursei citate mai sus, se spune că ordinul pentru furtul de artă a venit din România. Aceste comori dacice ar fi fost furate „la ordinul unui criminal care dorea să evite pedeapsa cu închisoarea”.
Această persoană ar dori să returneze coiful și brățările dacice în schimbul unei reduceri sau a unei anulări a pedepsei. Totuși, jurnaliștii de la RTL News nu au reușit să afle numele acestui criminal.
Deși poliția menține deschise și alte linii de anchetă, „există un interes tot mai mare pentru un client român”, a declarat o sursă apropiată anchetei.
Serviciul Public de Parchet (OM) nu a dorit să comenteze ipoteza atunci când a fost transmisă o solicitare:
„Nu există nimic de declarat cu privire la existența unui client din România. Prin urmare, lăsăm ipotezele și afirmațiile dumneavoastră, bazate pe surse, în întregime în seama dumneavoastră”, au declarat reprezentanții Serviciului Public de Parchet, evitând să facă și vreo referire la banda de motocicliști Hardliners.
Foto – Profimedia Images
Coiful de aur de la Coțofenești, sub formă de căciulă împletită. La București se fac deja comenzi
Se ia în calcul REPLICAREA tezaurului național și expunerea copiilor, după jaful din Olanda. De ce spun muzeografii că aceasta nu e o idee bună
Klaus Iohannis, prima reacție în cazul furtul TEZAURULUI: „Este nu doar o tragedie, este un scandal!”
ROMÂNCĂ din Olanda, vizată în furtul tezaurului dacic de la muzeul din Assen: „Mi-au luat ceasul de la mână, lenjeria de pe pat, covoarele”
Tanczos Barna, despre eventuala RECOMPENSĂ pentru recuperearea obiectelor de tezaur furate în Olanda: „Ministerul va putea să acorde sumele necesare”