Importurile de carne de porc acoperă aproximativ 60% din consumul național anual, în România, acest lucru fiind accentuat de pierderile din sectorul suin din cauza pestei porcine africane. Asta a dus la scăderea numărului de femele de reproducție și, deci, la reducerea producției interne.
Pentru a rezolva această problemă, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat investiții semnificative în sectorul suin, vizând creșterea producției interne de carne de porc.
În urma acestor măsuri, ar trebui ca în acest an să găsim mai multă carne românească de porc pe rafturile supermarketurilor și în piețe.
Măsurile includ investiții semnificative în sectorul suin, care vizează creșterea producției interne și reducerea dependenței de importuri, dar se dorește și crearea de noi locuri de cazare pentru reproducție, ceea ce ar putea ajuta la creșterea numărului de purcei și, astfel, la o producție mai mare de carne de porc românească.
Intenția Ministerului Agriculturii de a crește producția internă de carne de porc, cu un milion și jumătate de capete, ar fi un pas important pentru România, pentru că în prezent doar aproximativ 20% din carnea de porc consumată provine din producția internă, iar restul de 80% este importat.
Creșterea producției cu 35% ar putea reduce semnificativ dependența de importuri și ar însemna o cantitate mai mare de carne românească disponibilă pe piață.
O producție mai mare ar putea contribui la reducerea dependenței de importuri, ceea ce ar ajuta la scăderea costurilor, având în vedere că importurile de carne de porc în prima jumătate a anului trecut au depășit jumătate de miliard de euro, potrivit observatornews.ro.
Mai mult, o ofertă mai mare de carne românească ar putea conduce la scăderea prețurilor, având în vedere că producătorii locali ar putea concura mai eficient cu importurile.
De asemenea, creșterea producției interne ar putea să îmbunătățească calitatea cărnii, deoarece fermierii români ar putea beneficia de standarde de producție mai bune și mai adaptate cerințelor pieței interne, pentru o carne de porc mai proaspătă și mai autentică.
Sursa foto – caracter ilustrativ: Envato