SuperLiga: Sepsi - Farul, joi, 18:00, DGS 1
SuperLiga: Petrolul - FCSB, joi, 20:30, DGS 1
Meciul va avea loc pe Stadio Olimpico din Roma, iar suporterii “Azzurrilor” așteaptă o nouă victorie în fața “Dragonilor”. Este pentru prima dată în istoria întâlnirilor dintre cele două selecționate când Italia pleacă favorită în fața Țării Galilor. Elevii lui Gonzalo Quesada caută a 5-a victorie din istorie în fața galezilor. Campania formidabilă din Six Nations de anul trecut când au reușit să învingă atât Țara Galilor cât și Scoția, le dă o mare încredere peninsularilor.
De partea cealaltă, elevii lui Warren Gatland caută revanșa după înfrângerea de anul trecut de pe teren propriu, și evitarea “Lingurii de lemn” pentru a doua oara la rând. Galezii vin la Roma să își lingă rănile după ce au fost demolați în prima etapă de Franța cu 43-0. Meciul se anunță a fi un derby dar unul total atipic pentru Six Nations dacă ținem cont de palmaresul celor două naționale.
Prima întâlnire din istorie dintre Italia și Țara Galilor a avut loc abia în 1994, și până acum cele două selecționate s-au întâlnit de 33 de ori. Galezii s-au impus în 28 de meciuri, Italia în 4 și o singură partidă s-a încheiat la egalitate. Pentru cele trei partide pe care Italia le va disputa pe teren propriu în această ediție a Six Nations, Federația Italiană de Rugby a anunțat că s-au vândut deja peste 150.000 de bilete!
În meciul doi al zilei, de la ora 17:45 în direct pe Digi Sport 2, Anglia primește pe Twickenham vizita Franței, într-unul dintre cele mai așteptate meciuri ale turneului. Rivalitatea dintre cele două țări este una istorică care depășește cu mult sfera sportivă. Primul duel pe terenul de rugby a avut loc în 1906 și până acum s-au disputat 111 meciuri, cu Anglia câștigătoare în 60 de partide, Franța în 44, și 7 întâlniri au fost remiză. “Trandafirii” nu s-au mai impus în fața “Cocoșilor Galici” din 2021, și au 3 înfrângeri consecutive în fața rivalilor de pe continent.
Francezii au un moral excelent după festivalul de eseuri din meciul cu Țara Galilor din prima etapă, în timp ce Anglia nu a reușit să obțină decât cu mult noroc un punct bonus defensiv din meciul cu Irlanda de la Dublin.
Fabien Galthie nu se poate baza pe serviciile lui Romain Ntamack, eliminat în meciul cu Țara Galilor, dar va alinia un prim 15 din care nu vor lipsi Antonie Dupont, Bielle-Biarrey și Gregory Alldritt. Steve Borthwick, antrenorul Angliei, își pune în continuare toate speranțele în inspirația lui Marcus Smith, și în capacitățile de lider ale căpitanului Maro Itoje. De menționat faptul că partida va fi arbitrată la centru de Nika Amashukeli, din Georgia.
Etapa a doua va fi închisă dumincă, de la ora 18:00 pe Digi Sport 3, de meciul dintre Scoția și Irlanda. Pe Murrayfield din Edinburgh trupa lui Gregor Townsend își dorește să pună capăt seriei de 10 înfrângeri la rând în fața selecționatei trifoiului. Ultima victorie a “Ciulinilor” a fost în 2017, când s-au impus tot pe Murrayfield cu 27-22.
De la prima întâlnire dintre cele două țări, în 1877, și până azi s-au disputat 144 de meciuri, iar statistica este foarte echilibrată – Irlanda 71 de victorii, Scoția 66, și 5 remize. După prima etapă ambele selecționate au câte 5 puncte în clasament (datorită punctului bonus ofensiv obținut în etapa precedentă) și au luat o opțiune serioasă în lupta pentru câștigarea trofeului.
Scoția se bazează pe forma excelentă a lui Huw Jones (centrul lui Glasgow Warriros a reușit în meciul contra Italiei 3 eseuri și a fost declarat omul meciului) și pe transformările fără greșeală ale lui Finn Russell. De partea cealaltă Simon Easterby are o misiune dificilă în postura de interimar la cârma Irlandei, obiectivul fiind obținerea celui de-al treilea titlu Six Nations consecutiv.
În meciul din etapa trecută contra Angliei selecționata trifoiului nu a făcut un meci strălucit, dar a obținut maximul de puncte datorită prestațiilor foarte bune ale contingentului de jucători de origine neo-zeelandeză – Jamison Gibson-Park, Bundee Aki și James Lowe. Câștigătoarei dintre cele două echipe i se va înmâna trofeul Centenary Quaich, care este disputat între Irlanda și Scoția începând din 1989.